Koning Willem-Alexander bracht vandaag samen met staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat een bezoek aan het Onderhoudsbedrijf Watergraafsmeer van NS bij het Science Park. De Koning en de staatssecretaris gingen in gesprek met monteurs over hun werk en het toenemende tekort aan technisch geschoolden, terwijl technologie in treinen steeds belangrijker wordt.

Tijdens een rondleiding vertelden onze monteurs hoe zij de treinen tiptop in conditie houden, bijvoorbeeld door vlakke plekken op de wielen te behandelen. Met als gevolg dat treinen weer met ronde wielen de dienstregeling inrollen. Ook lieten zij zien door de instroom van nieuwe treinen altijd bezig te zijn met de nieuwste techniek.

NS verzorgt het onderhoud aan treinen zelf. Onderhoudsbedrijf Watergraafsmeer is één van de vier onderhoudsbedrijven. In Watergraafsmeer vindt onder andere preventief onderhoud plaats, verschillende onderdelen zoals de remblokken en wielen worden gecontroleerd. Daarnaast verricht het team herstelwerkzaamheden, denk hierbij aan het nakijken en herstellen van op luchtdruk werkende onderdelen of draai- en wielstellen. Er werken in totaal 150 collega’s aan het onderhoud.

Het Onderhoudsbedrijf Watergraafsmeer bevindt zich bij het spooremplacement Watergraafsmeer dat een van de belangrijkste opstelterreinen in Nederland is. Dagelijks komen hier vele treinen na hun diensttijd ‘overnachten’. Ze worden van binnen en buiten schoongemaakt en bevoorraad.