Home Oostelijk Havengebied Woon- en werkgebied Cruquius bekroond met Nepromprijs

Woon- en werkgebied Cruquius bekroond met Nepromprijs

0

Met de ontwikkeling van woonwijk Cruquius in Oost heeft Amvest en gemeente Amsterdam de Neprom-prijs 2024 gewonnen. De prijs werd voor de tiende keer toegekend aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd. Volgens de jury is er in alle opzichten een samenhangend woonmilieu ontstaan, op een plek die daarvoor niet uitnodigde tot een bezoek.

Naast winnaar Cruquius waren genomineerd het Oosterdokseiland en Oostenburg in Amsterdam. Ook het project Wisselspoor in Utrecht en City-Center Tilburg maakten kans op de titel.

De Neprom-prijs, die dit jaar haar tiende jubileum viert, beloont niet alleen hoogwaardige projecten, maar belichaamt ook de essentie van goede samenwerking tussen gemeenten en één of meer marktpartijen. Het bekroonde project Cruqiuis blinkt volgens de jury niet alleen uit in leefbaarheid, beleving en gebruikswaarde, maar heeft ook een blijvende impact op de gemeenschap, getuigend van conceptuele kracht en duurzaamheid.

Ontwikkelaar Amvest heeft het voormalige havengebied aan de rand van het Oostelijk Havengebied getransformeerd naar een levendige wijk om te wonen en te werken. Het project omvat zowel nieuwbouw, als het behoud van historische panden. Amvest nam niet alleen de leiding in de ontwikkeling, maar verhuisde zelf ook naar het gebied. Met slechts een ‘spelregelkaart’ als richtlijn, creëerde Amvest een buurt met een uniek karakter, aldus de jury.