Aanstaande zondag onthult Koning Willem-Alexander het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. Het monument herinnert aan de ruim 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en vermoord.
Het monument is een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité en bestaat uit ruim 102.000 bakstenen waarop de naam, geboortedatum en leeftijd van de Nederlandse Holocaustslachtoffers zijn gegraveerd. Deze mensen zijn tussen 1940 en 1945 vanuit Nederland, of als Nederlandse Joden, Sinti en Roma woonachtig in het buitenland, vervolgd en gedeporteerd. Zij zijn in naziconcentratie- en vernietigingskampen vermoord of omgekomen door honger en uitputting tijdens transporten en dodenmarsen.
Het monument, een ontwerp van architect Daniel Libeskind, omvat vier Hebreeuwse letters in spiegelend roestvrij staal die vanuit de lucht gezien de betekenis van het woord ‘in memoriam’ vormen. Bezoekers die de gedenkplaats betreden, komen in een labyrint van gangen tussen twee meter hoge bakstenen muren met daarboven zwevend de spiegelende objecten. Op alle bakstenen zijn de naam, leeftijd en datum van overlijden gegraveerd van de 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma uit ons land die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd.
‘Voor nabestaanden is het van onschatbare waarde een plaats te hebben waar zij hun familieleden kunnen herdenken. Zo worden de namen van de slachtoffers van de Holocaust aan de vergetelheid onttrokken. Het monument heeft bovendien de functie van trait d’union tussen verleden, heden en vooral toekomst’, aldus Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité die het monument zondag samen met de koning zal openen.
De Weesperstraat ligt dichtbij het Jonas Daniël Meijerplein, aan de rand van de Plantage- en Weesperbuurt. De geschiedenis van deze buurten is sterk verbonden met de geschiedenis van het Amsterdamse Jodendom. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er nagenoeg honderd procent Joden. Van de 140.000 Joden die in Nederland woonden, hebben 102.000 de oorlog niet overleefd. Zij stierven in vernietigingskampen zoals Auschwitz-Birkenau en Sobibor of zijn door massa-executies, ziekte, honger, uitputting of het verrichten van slavenarbeid omgekomen.
De onthulling van het Namenmonument wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1.
De uitzending begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 15.15 uur.