Op een zonnige ochtend praat ik met Rianke Walda, pr-manager van zes Pillows Hotels, op het toegankelijke terras van Pillows Grand Boutique Hotel Maurits. Op de achtergrond een muziekje en het geroezemoes van ontbijtende en koffiedrinkende gasten. Het terras is half vol.

Enthousiast praat Rianke Walda over van alles, over de aanbevelingen, nominaties en sterren bij Pillows. Zoals de 5 sterren voor het hotel met 88 kamers en een binnen een half jaar verkregen Michelinster voor het restaurant. En over de barmanager die in de prijzen valt. Het past bij de algehele gerichtheid op het verlenen van uitmuntende service en de sfeervolle, weldoordachte aankleding van het hotel.

Peter Ebenau | Foto’s Sam Schuman

Het Pillows Hotel ligt aan de Mauritskade en wordt omgeven door het Tropen Museum, het Pierenbadje, het basketbal/voetbal veld en het Metis Montesori Lyceum. Het is gevestigd in het in 1908 gebouwde ontleedkundig labaratorium van de Universiteit van Amsterdam. Honderd jaar later, omstreeks 2008, ontstond het initiatief het Oosterpark te hernieuwen en de private gronden aan de noordzijde van het park weer onderdeel daarvan te laten worden.

De verwerking van de uitbreiding van het park is in de bouw meegenomen. Verleden jaar is het opgeleverd en het Oosterpark strekt zich nu ook uit tot aan de gevels van het hotel. Daarbij is het terras verlaagd en is de brasserie in de nieuwbouw direct toegankelijk vanuit het park. De hoge grensmarkerende ijzeren hekken zijn verdwenen.

Volgens Rianke Walda mag het hotel vele gasten welkom heten en is, zoals in heel Amsterdam, de bezettingsgraad hoog. Aandacht heeft het Pillows ook voor de buurt en de vele bezoekers van het Oosterpark. Die genieten geregeld van een kop koffie op het terras (4 euro voor een espresso en 5 euro voor een dubbele) of op het ideaal gelegen dakterras van een Italiaans biertje van het vat, dat kost 5 euro.