Een opmerkelijke fototentoonstelling in het Oosterpark geeft je een kijkje in de unieke en prachtige werelden van vreemde levens, lichamen, identiteiten en verhalen van over de hele wereld. Bij het samenstellen van deze tentoonstelling van Pride Photo maakte auteur, activist en curator Alejandra Ortiz van de gelegenheid gebruik om haar eigen begrip van wat het betekent om queer te zijn, te onderzoeken.

Pride Photo maakt ieder jaar een fotoboek en een tentoonstelling in de openlucht die de diversiteit en rijkdom aan inspirerende verhalen uit de LHBTQIA+ gemeenschap belicht. De organisatie ontving dit jaar vanuit de hele wereld ruim 9193 inzendingen voor de internationale open call. De jury selecteerde twee winnaars. ‘Invisible’ van Alexis won de Pride Photo Award 2024 in de categorie Single Image. De Australische fotograaf Julie Sundberg werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Series met haar reeks ‘I Remember Everything’.

Met een geheel vernieuwd team, een nieuw programma en nieuw artistiek leiderschap slaat Pride Photo in 2024 een nieuwe richting in. Naast een nieuw tentoonstellingsontwerp, gaat Pride Photo de verbinding aan met bestaande kunstinstituten door heel Nederland, wordt er een audiotour gelanceerd (met presentator en programmamaker Anne Fleur Schipper) en wordt een educatieprogramma geïntroduceerd.

Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege is enorm trots op deze Pride Photo tentoonstelling in het Oosterpark. ‘Daar komen de krachtige verhalen van de veerkracht en moed van de queer gemeenschappen tot leven komen. Kunst in de openbare ruimte is belangrijk voor onze samenleving. Het biedt iedereen de mogelijkheid om van kunst te genieten en creëert een diepere verbinding tussen mensen. In deze bijzondere Pride Photo tentoonstelling in het Oosterpark zien we dit goed tot uiting komen.’

Deze LHBTQIA+ fotografie-expositie was eerder te zien in Groningen, tot 25 juli in het Oosterpark en daarna van 26 juli tot en met 15 augustus op het Westergasterrein.