Een vale gier (Gypa fulvus) is uit het ei gekropen in Artis.Uit de veren blijkt dat het een mannetje is. Dierverzorger Maartje de Vries is enthousiast. ‘Het gaat hartstikke goed met het gierenkuiken! Het groeit heel hard. Het kuiken zal in ongeveer drie maanden uitgroeien tot dezelfde grootte als zijn ouders. Het is nog wel een heel kaal kuiken met alleen donsveertjes. De ouders moeten het kuiken dus nog goed warm en droog houden.’

Artis heeft een gierenkolonie van twaalf vogels. Deze groepsdynamiek zorgt ervoor dat de aaseters al op jonge leeftijd ‘gierig’ leren te zijn en onderling strijden om hun voedsel. Daarbij krijgen de vogels doelbewust karkasvoeding, net zoals in het wild. Deze voorbereidingen hebben er waarschijnlijk aan bijgedragen dat de gieren die in de afgelopen jaren zijn uitgevlogen op Sardinië, zo makkelijk zijn opgenomen in de wilde kolonies. Drie van deze gieren zijn nakomelingen van dit koppel.

Het is nog niet bekend of ook dit kuiken naar Sardinië zal gaan, dat beslist de coördinator van het soortbehoudsprogramma. Een andere mogelijke optie is dat de jonge gier op termijn verhuist naar een andere dierentuin om bij te dragen aan de gezonde populatie binnen het soortbehoudsprogramma.

Het koppel is sinds 2018 bij elkaar en dit is het vierde kuiken dat ze samen grootbrengen. Vale gieren ogen misschien niet zo vriendelijk, maar het is een hele zorgzame vogelsoort. Koppels blijven hun leven lang trouw aan elkaar en zijn elkaars gelijken bij het uitbroeden en grootbrengen van hun kuikens. Zo zit er altijd een op het nest terwijl de ander zoekt naar voedsel, en wisselen elkaar zo af.