Artis’ nieuwe ‘Artist in Resident’ Floris Schönfeld (40) maakt werk dat ontstaat door op een specifieke plek het leven te observeren. Met video’s, films en digitale techniek verslaat hij zijn ervaringen. Vanaf maart houdt de Amerikaan acht maanden lang atelier in één van de Salmhuisjes en onderzoekt hij de communicatie tussen alles wat leeft. In oktober is zijn werk toegankelijk voor het publiek.

 Lewis Daniels

Schönfeld komt naar Artis voor het in 2020 begonnen residentieprogramma van de dierentuin en de Rijksakademie. Alleen kunstenaars die recent (in de afgelopen vijf jaar) de Rijksakademie doorliepen kunnen meedoen. De dierentuin en hogeschool zijn al lang met elkaar verbonden. Sinds de 19e eeuw tekenen en boetseren Rijksakademie-kunstenaars in Artis en lenen zij dierenskeletten voor studies. De academie werd in 1870 opgericht voor het behoud van Nederlands artistiek talent. Inmiddels heeft het een internationaal residentieprogramma waar kunstenaars zich twee jaar lang kunnen richten op onderzoek, experiment en productie van nieuw werk.

Afgelopen najaar selecteerden medewerkers van Artis en de Rijksakademie unaniem Floris Schönfeld. Volgens Judith de Bruijn, medewerker bij Kunst & Erfgoed in Artis, komt Schönfelds werk steeds terug bij de vraag hoe we kunnen leren van andere vormen van intelligentie en leven. ‘Dat is essentieel in onze tijd en iets waar Artis zich voortdurend mee bezighoudt. Met Floris hebben we een kunstenaar in huis die ons hier op een andere manier naar laat kijken.’

Schönfeld heeft veel interesse voor de communicatie tussen verschillende organismen en alles wat leeft. ‘Artis is een unieke omgeving om nieuw werk te maken. Het heeft een rijk ecosysteem. Ik ben geïnteresseerd hoe alle dieren, mensen, planten, microben met elkaar omgaan.’ De kunstenaar werd geboren in Houston, Texas en woont en werkt in Amsterdam. Jarenlang lag de focus van zijn werk op de relatie tussen fictie en geloof. Tegenwoordig zoekt Schönfeld de grens tussen het definiëren van zijn context en zich daardoor laten bepalen.

PUK System (installatieoeverzicht) | Foto Roel Backaert