Home Overzicht Kunstenaars rond Nieuwmarkt openen hun ateliers

Kunstenaars rond Nieuwmarkt openen hun ateliers

0

Een tijdlang zijn kunstenaars bijna onzichtbaar geweest. Corona had ook daar z’n invloed en werd het bezoek aan musea en galeries wat lastiger. De populaire open ateliers gingen niet door. Daar komt verandering in. Tijdens de – tot tweemaal toe uitgestelde – editie van de Open Ateliers Nieuwmarkt openen ruim negentig kunstenaars eindelijk weer hun deuren voor het publiek. De ateliers van kunstenaars gaan in het weekeind van 9 en 10 oktober open.

De prachtige Uilenburgersjoel in de Nieuwe Uilenburgerstraat is het middelpunt van de Open Dagen. Daar vind je een weekend lang de artistieke diversiteit van de Nieuwmarktbuurt. De overzichtstentoonstelling die daar is ingericht vormt een mooi vertrekpunt voor een bezoek aan de ateliers. Van alle kunstenaars hangt er één werk. Curator Eva le Clercq heeft deze tentoonstelling samen met de deelnemers van dit jaar ingericht. Bij een kopje koffie of een drankje kun je hier met de plattegrond in de hand een route langs de favoriete kunstenaars uitstippelen.

Kunstenaars verrassen je op hun woon- of werkplek met hun werk. Op tal van markante en historische plekken in de Nieuwmarktbuurt presenteren ze hun kunst in groepslocaties: de Boomsspijker, Splendor, Outsider Art Galerie (achter de Hermitage) en Huis De Pinto doen wederom mee. In Buurtkamer de Moddermolen is het werk van vijf bijzondere kunstenaars te zien. In House of Arts and Crafts tonen jonge (internationale) kunstenaars hun werk samen met4320 Young Artsupport Amsterdam, terwijl op de Jodenbreestraat 4 juist een zeer oude meester te zien is. Enkelen hebben hun groepslocatie in de Sjoel. De allerjongste kunstenaars uit de buurt, schoolkinderen van de Witte Olifant en de Sint Antonius, krijgen de eregalerij die hun toekomt.

De coronatijd was en is voor kunstenaars extra moeilijk met weinig exposities, te weinig inkomsten. Als je het werk van een kunstenaar waardeert, kun je overwegen het te kopen.

Open Ateliers Nieuwmarkt op zaterdag 9 en zondag 10 oktober, van 12.00 tot 18.00 uur. Centrale expositie in de Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91. Check www.ateliersnieuwmarkt.nl