Home Dwars nieuws ‘Laat je verrassen!’

‘Laat je verrassen!’

0

Het veertiende interview over een leesclub. Wie richtte de leesclub op en waarom? Wat wordt er gelezen en hoe worden boeken besproken? Een zoominterview dit keer, met de oprichtster van de leesclub, Joan en drie enthousiaste leden: Roxanne, Franka en Regina.

Lennie Haarsma | Illustratie Judith Lammers

Joan is de eigenaresse van de nieuwe kinderboekwinkel Educulture in de 1e van Swindenstraat. Er zijn zo’n tien vrouwen lid van de leesclub en vanwege corona vinden de bijeenkomsten nu eens per zes weken online plaats.

Waarom lid van een leesclub?
Regina: ‘Ik houd van lezen en was gelijk enthousiast voor de leesclub. Het moedigt me aan om het lezen op te pakken en ook de diversiteit spreekt mij aan.’ Joan: ‘Ik houd sowieso van lezen en heb ook een stok achter de deur nodig. Als boekhandelaar wilde ik een clubje om over boeken te praten.’ Franka: ‘Ik werd aangestoken door het enthousiasme van Joan. Ik heb het lezen het afgelopen jaar herontdekt. Door de leesclub moet ik het lezen inplannen. Bijzonder wat een boek oproept door er met elkaar over te praten en wat het je voor inzicht biedt.’ Roxanne: ‘Ik was gelijk enthousiast en wilde erbij. Ik heb een boekenchat met vriendinnen. Dit is mijn eerste leesclub en ik vind het extra leuk dat ik niet zelf een boek hoef te kiezen.’

De leesclub heeft een interessante manier van het kiezen van een boek. Joan nodigt iemand uit om in de leesclub een inleiding over een boek te geven. De eerste keer was dat Tanja die vertelde over Dubbelspel van Frank Martinus Arion. De tweede bijeenkomst kwam Henna Goudzand uit Oost vertellen over haar nieuwe roman De geur van bruine bonen. En voor de komende keer heeft Gloria Wekker de roman Girl, Woman, Other van de winnares van de Booker Prize, Bernardine Evaristo, voorgesteld.

Hoe bespreken jullie het boek?
Franka: ‘De sfeer is heel prettig en er is ruimte om ervaringen te delen.’ Joan: ‘De bespreking gaat heel organisch; ieder die wat te vragen heeft komt aan de beurt.’ Op de vraag of het boek ook wordt beoordeeld door het bijvoorbeeld een cijfer te geven, geven de dames een duidelijk antwoord: ‘Alsjeblieft niet, want het zou de manier waarop je wilt lezen beïnvloeden; het is geen toets en ieder boek heeft zijn waarde. Het verrijkende zit hem juist in het perspectief dat de anderen inbrengen, waardoor je er vaak met andere ogen naar gaat kijken.’ Franka geeft aan dat ze zich kan voorstellen om over een tijdje te zien welke boeken hen het meest geraakt of aangesproken hebben. En Joan vertelt dat zij het als lid van de Griffeljury wel kent, om boeken te beoordelen op basis van een aantal criteria.

Jullie hebben twee boeken gelezen sinds oktober? Vertel.
Roxanne: ‘Ik vond Dubbelspel mooi: het is spannend en het geeft een kijkje in de mannenwereld. Je proeft Curaçao en het neemt je mee. De geur van bruine bonen speelt in Oost en je wordt echt meegenomen in het persoonlijke verhaal. Het boek dat we nu gaan lezen, Girl, Woman, Other, had ik al in de kast staan.’ Regina: ‘Beide boeken inspireerden mij. De manier waarop Dubbelspel werd geïntroduceerd, is uit het leven gegrepen. Het boek De geur van bruine bonen van Henna is mysterieus en ik was benieuwd wanneer ik de titel in het boek tegen zou komen. Je fantasie slaat echt op hol en je proeft de ingrediënten van het gerecht met bruine bonen. Ik herkende ook veel dingen’.

Franka: ‘Ik herken wat al gezegd is, dat je door de boeken wordt meegezogen. Bij Dubbelspel word je echt meegezogen naar het eiland en Henna’s boek brengt me terug naar de tijd dat ik een klein meisje was. Ook bijzonder met Henna erbij.’ Joan: ‘Dubbelspel kende ik al van de middelbare school en dat was ver weg. Je merkt dat je het nu anders leest, met oog voor diepere lagen. We hebben het nu ook op een andere manier besproken. De geur van bruine bonen is zo gedetailleerd beschreven. Het raakt aan wat je kent en het doet een beroep op je emotionele vermogen om erin te verdwijnen.’

Hebben jullie tips voor andere leesclubs?
‘Doe het zo vrij als wij het doen, met souplesse en de ruimte die we elkaar geven. In een rustig tempo, waarbij je grapjes kunt maken en persoonlijke gesprekken voert. Zonder druk, zodat je je vrij voelt. Laat je vooral verrassen.’ Goodreads via Facebook wordt nog genoemd als inspiratie voor boeken. Joan geeft aan dat ze het vooral prettig vindt dat het boek door een extern iemand geïntroduceerd wordt. Er wordt tot slot de tip gegeven om zowel het nog steeds actuele boek Wij slaven van Suriname van Anton de Kom, alsook het interessante boek De man van veel van Karin Amatmoekrim te lezen.