Onze ziekenhuizen worstelen met een gebrek aan bedden en een gebrek aan personeel. Zeker in deze tijd. Onze hotels kampen met lege kamers. Daarom besloten kraamzorgorganisatie Mammae Mia en The Manor Hotel tot een unieke samenwerking.
Anneke Hesp | Foto’s Mammae Mia en Anneke Hesp
Elk jaar ziet Simone Compier de zomer met spanning tegemoet. De kraamverzorgsters die werken voor haar organisatie Mammae Mia willen dan met vakantie. Maar baby’s houden daar geen rekening mee en willen toch geboren worden in juli en augustus. Nog lastiger is, dat als een gevolg van de bezuinigingen op de zorg, een ziekenhuis als het OLVG het zich niet langer kan veroorloven om jonge moeders een bed te bieden om te herstellen. Maar de behoefte aan meer zorg groeit, terwijl er steeds minder vanzelfsprekende mantelzorg is van familie, vrienden of buren. En door de corona is deze situatie er zeker niet beter op geworden. Ook als een moeder eigenlijk de trappen naar haar woninkje op drie hoog achter nog niet aankan, ook al heeft ze een keizersnee gehad, ook al staat ze er alleen voor.
Droom
Compier wist vorig jaar dat ze een oplossing moest zoeken om jonge moeders toch de hoognodige kraamzorg te kunnen geven. Haar droom was het soort verzorging zoals bijvoorbeeld wel in een hotel kan worden gegeven. Er zijn zorghotels voor mensen die moeten revalideren. Waarom zou dat niet kunnen voor moeders die net zijn bevallen? Met die droom stapte ze af op het mooiste hotel in onze buurt: The Manor Hotel aan de Linnaeusstraat. Zou die haar afwijzen, dan kon ze altijd nog andere hotels proberen, dacht ze.
Johan Cruijff
Maar Nicole Lagas, General Manager van The Manor Hotel, zei tot haar verbazing meteen ja. Al eerder probeerde Lagas het hotel meer te laten betekenen voor de buurt. Daarvoor had ze al contact gehad met het OLVG, zoals beschreven wordt in Dwars 214 van mei 2020. Het leek een goed idee om dit historische gebouw van het Burgerziekenhuis in de tijd van de lockdown weer een bijrol te geven in de strijd tegen een verwoestende epidemie. Ook besefte ze dat er nog een hele generatie inwoners van Amsterdam Oost rondliep die, net als Johan Cruijff, het eerste levenslicht zag in dit ziekenhuis. Lagas kon ook andere initiatieven ondersteunen. Toen het Equal yogacentrum aan de overkant van de Linnaeusstraat bijvoorbeeld niet langer binnenlessen mocht geven, stelde ze de tuin achter het hotel ter beschikking.
Pendelende kraamverzorgster
Intussen heeft al een honderdtal moeders kunnen ervaren hoe het is om samen met hun kindje op adem te komen in deze fijne omgeving. Er is ruim contact met de verloskundige en die komt ook vaak de eerste visite aan het gezin in het hotel brengen. Ook is het screenteam van de GGD voor de hielprik en de gehoortest een regelmatige gast in het hotel. Daarbij is er een kamer gereserveerd voor een kraamverzorgster. Dat is fijn voor de moeders. Er is ondersteuning bij de borstvoeding, hulp bij het dagelijkse badje voor de baby, maar ook is er direct een kraamverzorgster beschikbaar als je ‘s nachts ongerust bent omdat je kindje alsmaar huilt, of misschien pijn of koorts heeft. Maar ook voor de kraamverzorgster is het prettig. Die hoeft niet drie keer per dag en in de nacht te pendelen tussen Overamstel, Betondorp, de Dapperbuurt en de Weesperzijde.
Kraamverzorgster Sanna Mulder was super enthousiast. ‘Het idee om de gezinnen op een totaal andere manier 24-uurs zorg te leveren, leek mij fantastisch. Het verschil met de kraamzorg thuis is dat het gezin bij ons komt. En nog wel in een viersterrenhotel. We proberen met een gezellig professioneel team van gedreven meiden de gezinnen in de speciale bijzondere eerste dagen een beetje te laten landen. Want er is niet alleen een baby geboren, maar er zijn ook een vader en een moeder geboren en dat heeft een enorme impact, wat zij zelf toch in het begin niet echt beseffen. Ze voelen zich geborgen en veilig in de rust van het hotel waar 24/7 iemand voor ze klaarstaat die alle onzekerheden kan wegnemen en vragen kan beantwoorden.’
‘Als er een baby wordt geboren, worden er ook een vader en moeder geboren’
Mini-vakantie Lagas stelde de kamers op de benedenverdieping ter beschikking, zodat opa’s, oma’s en andere fans voor het raam de nieuwe aanwinst konden bewonderen. Niet de kamers met bad, dat is nog niet aan de orde als je net bent bevallen. Maar wel die met een luxe douche. Voor andere gasten is het Manor nog steeds een gewoon hotel, behalve dat er wel eens een broertje of zusje door de gang loopt. Rond de honderd gezinnen hebben tot nu toe gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid en de ervaringen zijn tot nu toe heel positief. Voor veel moeders is het eigenlijk een soort heerlijke minivakantie.
Sanna Mulder: ‘Wat ik zelf echt superleuk vond, was een gezin waar het derde kindje was geboren. Moeder had de familiekamer geboekt en heeft daar lekker haar rust gepakt alleen met de nieuwe baby; vader bleef met de andere kinderen thuis, die moesten ook naar school. In het weekend zijn vader en de twee andere kinderen ook lekker komen slapen in het hotel en hebben de ouders er een feestje van gemaakt, van waterpistool gevechten in de tuin, wedstrijdjes wie het mooist kon kleuren, tot de heerlijke ontbijtjes van het hotel. Dit gezin heeft dan ook wat langer dan de gewone drie nachtjes van ons hotel gebruik gemaakt.’
Nieuwe mogelijkheden
En ja, daar hangt een prijskaartje aan. In deze tijd stelt het hotel zich flexibel op; Mammae Mia betaalt voor de kamers en de verzekering vergoedt de kraamzorg zelf, net zoals in alle andere gevallen. Volgens Compier speelt haar organisatie dan net quitte. Maar ze schatte oorspronkelijk de voordelen hoger in dan dit nadeel. Inmiddels is inderdaad ook gebleken dat de voorwaarden zo gunstig zijn voor de jonge moeders, dat zij eerder en beter herstellen en dat door de rust en een goede begeleiding de borstvoeding ook beter op gang komt. Als lactatiedeskundige is ze heel enthousiast over dat laatste.
In de toekomst is een verdere centralisatie en specialisatie in de gezondheidszorg zeker te verwachten. The Manor Hotel en Mammae Mia bezinnen zich op de nieuwe mogelijkheden die zich dan zullen voordoen. Sanna Mulder heeft al een helder idee waar het heen zou kunnen gaan. ‘Een mooie volgende stap zou zijn, dat we ook gaan bevallen in het hotel. Dat is voor mensen die wel willen bevallen in een huiselijke sfeer, maar dat niet in hun eigen huis kunnen of willen. Ze kunnen dan ook nog lekker een paar nachtjes blijven, maar dat hoeft niet. Dat zou ons concept compleet maken, dat zou echt de kers op de taart zijn.’