Home Overzicht Laat meer vogels voor je zingen en doe de postcode-vogelcheck

Laat meer vogels voor je zingen en doe de postcode-vogelcheck

0

Koolmees, merel, roodborst of winterkoning. Hoe groener je tuin, hoe meer soorten vogels voor je komen zingen. Je kunt ze naar je tuin lokken. Ontdek op de site van Vogelbescherming via de postcode-vogelcheck welke vogels bij jou in de buurt leven en wat je kunt doen om ze naar jouw tuin te lokken. Alvast een paar tips.

Lieneke Koornstra | Foto Hans Peeters

Bomen, struiken en planten waaraan vruchten groeien maken je tuin niet alleen mooier, je kunt er zelf ook van snoepen. De merel komt je daarbij zeker helpen, want hij is dol op fruit. Ze eten ook insecten en andere beestjes, zoals regenwormen en larven, en zaden. Maar bessen, bramen en aardbeien zijn favoriet. In het naseizoen komen daar pruimen, appels en peren bij. Ook zanglijsters en spreeuwen houden van vruchten, ook als die al een beetje beginnen te rotten.

Bomen en struiken | Voor de koolmees   Koolmezen zijn niet te missen. Als je een nestkastje hebt opgehangen, heb je kans dat de koolmees erin gaat nestelen. Maar dit kleine vogeltje met zijn zwarte kopje is ook voorzichtig. Een blaffende hond of de grasmaaier van de buurman jaagt hen al weg. Bij onraad wil hij zich daarom goed kunnen verstoppen. Een grote boom en wat struiken in je tuin, zijn dus welkom. Liefst soorten met een dicht bladerdek, zoals de beuk, eik of meidoorn. Als je daar voor de afwisseling struiken als hop, vuurdoorn of wilde kamperfoelie bij zet, voelt de koolmees zich  al snel veilig in je tuin.

De hop | Voor de winterkoning   De winterkoning is een van de algemeenste broedvogels van ons land. Toch zie je hem niet zo gemakkelijk. Hij is klein, bruin en onopvallend. Maar je hoort hem wel. Hij zingt luid en het hele jaar door. De winterkoning leeft graag beschut, maar je vindt hem ook in boomrijke woonwijken, zelfs midden in de stad. Wil je kans op een nestje, zet dan een hop in je tuin. Deze inheemse slingerplant is vooral bekend als ingrediënt voor bier. Maar met zijn dichte bladerdek en hopbellen een uitstekende plek voor de winterkoning, die er zijn voedsel (insecten) vindt en er zijn koepelnest in bouwt.

Een rustig hoekje | Voor de roodborst   Roodborstjes zijn nieuwsgierig, maar houden ook van rust. Ze leven – buiten het broedseizoen – het liefst in hun eentje en dulden geen andere roodborstjes in hun territorium. Ze scharrelen hun kostje op de grond bij elkaar. Maar wel graag in de buurt van bomen en struiken met een ondergroei. Dan kunnen ze vluchten. Een combinatie van de witte inheemse vogelkers en de gele dovenetel zien wel zitten. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het is voor de roodborst een natuurlijke schuilplaats. Laat de rustige plek echt met rust. Ook als de bladeren vallen, laat ze gewoon liggen. Hier komt de roodborst vast graag om op insecten te jagen.

Zoete kers   | Voor de spreeuw
Als de zon op de zwarte veren van de spreeuw schijnt, zie je pas hoe mooi hij is. Hij glanst dan afwisselend in blauw, groen en purper. Deze slimme vogel heeft een voorkeur voor insecten. Op grasvelden en golfbanen is hij de natuurlijke bestrijder van emelten (de larven van de langpootmug). Maar ook de kersen aan je kersenboom kan hij niet versmaden. Hij komt dan niet alleen, want na het broedseizoen leeft hij in groepen. Voor ze hun gezamenlijke slaapplek opzoeken, geven ze met honderden (en soms duizenden) tegelijk een spectaculaire vliegshow.

 Via mijnvogeltuin.nl van Vogelbescherming Nederland kun je zelf ontdekken welke vogels in jouw buurt leven. Door simpel je postcode in te voeren, zie je tien van de meest voorkomende vogels in jouw wijk. Kies hiervan vijf soorten die je graag in jouw tuin ziet verschijnen. Je krijgt dan tips op maat hoe je ze een leefgebied geeft.