Home Overzicht Laatste loodjes wegen zwaar, de allerlaatste licht

Laatste loodjes wegen zwaar, de allerlaatste licht

0

De Tigers gleden zonder veel moeite door de voorselectie. Met 8-1 en 1-6 voordeel op Utrecht en Leeuwarden en een nog ruimere 2-15 zege in Zoetermeer, zit de ploeg stevig in het zadel. De enige serieuze weerstand kwam uit Groningen. Ook deze partij werd met 6-4 door de Tigers beslist. De wedstrijd tegen Den Haag begon als een veredelde oefenwedstrijd. De buit is immers al binnen.

Foto’s Yolanda Simarro 

Verzekerd van een plek in de eredivisie nemen de Tigers in eigen huis de laatste hindernis.

De rommelige eerste minuten zijn in het voordeel van Hijs Hokij, vierde op de lijst in de voorselectie (of: hoogste van de laagst genoteerden). Het Haagse team maakt in de derde minuut de 0-1.

James Mercer zet met assists van John Versteeg en Alexander Karol de zaken recht voor Amsterdam: 1-1. Als donderslag bij heldere hemel worden de Tigers en het publiek verrast door een razendsnelle uitbraak van Hijs Hokij dat, met een speler op de strafbank, voor de tweede keer raak schiet, 1-2. Als James Mercer even later voor boarding aan de kant zit, betaalt Alex Karol op eigen kracht met gelijke munt terug voor Amsterdam, 2-2. Ook Jasper Jaspers wordt uit het spel gehaald. De Tigers hebben het zwaar, maar houden zich staande met eerst drie en daarna vier spelers. Weer compleet neemt Amsterdam direct het initiatief. Ondanks een powerplay blijft het Haagse doel leeg in de laatste fase van de eerste periode.

Gaandeweg laait het vuur op. Tiger Luca van der Genugten krijgt een minor penalty voor crosschecking, Hijs Hokij mist een man wegens roughing. Amsterdam doorstaat een aantal moeilijke momenten. Rocco van Hoorn verliet eerder al het veld nadat de puck zijn hoofd raakte, Boris Coehorst krijgt de puck in zijn oog en gaat met open wenkbrauw naar de kleedkamer. Het zijn voorlopers van meer tegenslag. Hokij schiet opnieuw langs de voor het eerst thuis keepende Robin Arndt, 2-3. De Haagse ploeg voorkomt met crosschecking een tegengoal en verliest daardoor twee minuten een speler. Op de valreep van de powerplay komt het goed voor Amsterdam, John Versteeg verzilvert de assist van Calvin Pohlman, 3-3. Hokij heeft een teamstraf van vijf minuten nadat een speler voor spearing (porren of steken van tegenstander met blad van de stick) van verdere deelname is uitgesloten.

In de vijfendertigste minuut staat Amsterdam voor het eerst op voorsprong door een treffer van Luca van der Genugten, die de puck krijgt aangereikt door Stef Overweg, 4-3.

De derde periode heeft het meest temperament. Hokij zet de stand gelijk en elk scenario lijkt weer mogelijk. De Tigers lijden geen schade door de volgende powerplay van de gasten, die het daarna met een man minder moeten stellen. Na een assist van Michael Mackie Kwist is Amsterdam weer in het voordeel door een prachtig lasershot van James Mercer, 5-4. Een Tiger powerplay wordt Den Haag fataal. Michael Mackie Kwist en John Versteeg rukken in de achtenvijftigste minuut op naar het Haagse thuisvak en geven Calvin Pohlman gelegenheid het zesde punt te maken. Hokij, net twintig seconden compleet, krijgt nog een tik te verduren. Donny Pohlman en Michael Mackie Kwist geven aan, Stef Overweg maakt het af en beslist de avond met 7-4. De voorrondes zitten erop, de weg naar het beoogde kampioenschap in de eredivisie wordt vervolgd. Komende week zijn de speelschema’s bekend.