Home Overzicht Landschapsarchitect uit Oost uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2021

Landschapsarchitect uit Oost uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2021

0
Strandeiland is onderdeel van de tweede fase van IJburg. Waar nu nog water is komt straks een nieuw stuk Amsterdam: een wijk met veel groen en water. Duurzaamheid en bereikbaarheid zijn belangrijke thema’s bij de ontwikkeling van dit 150 ha tellend nieuwe stuk Amsterdam.

Delva aan de Hoogte Kadijk is verkozen tot Architect van het Jaar 2021. Het architectenbureau wordt geroemd om zijn integrale benadering waarin groen en water een onlosmakelijk onderdeel worden van de gebouwde omgeving. Het bureau laat zien dat stedelijke ontwikkeling samen kan gaan met natuurontwikkeling en dat economie en ecologie elkaar kunnen versterken. Voorbeelden daarvan zijn ook in Oost zichtbaar.

Met deze winnaar benadrukt de architectengemeenschap het belang van het vergroenen van de stedelijke omgeving. De prijs voor Architect van het Jaar gaat ieder jaar naar het bureau dat op dat moment de grootste bijdrage levert aan de ontwikkeling van de architectuur.

Het ontwerp van groen en water in onze stedelijke gebieden kan niet meer los worden gezien van het ontwerp van gebouwen, vindt de jury van de Architectenweb Award. Terwijl ons land verder verstedelijkt, willen we namelijk ook de natuurwaarde en biodiversiteit vergroten. Dat lukt alleen als de (her)ontwikkeling van nieuwe gebouwensembles samengaat met het versterken van de natuur. Juist in die complexe opgave schittert Delvia Landscape Architecture & Urbanism door de bijzonder integrale benadering die het bureau hanteert, stelt de jury. Het bureau heeft herhaaldelijk laten zien ecologie en economie met elkaar te kunnen verbinden.

Het landschapspark dat het bureau voor het binnenwater van Strandeiland op IJburg heeft ontworpen toont goed de integrale benadering van het bureau. Op het eiland zal gescheiden sanitatie plaatsvinden en daaruit resteert een stroom van grijs water. Nu kon dit met een brede buis in het verderop gelegen kanaal geloosd worden, maar Delvia stelde voor om het grijs water te zuiveren in een landschapspark in het binnenwater tussen de eilanden. Zo ontstaat tegelijkertijd een geweldige plek voor planten en dieren als voor omwonenden.

Ilustratie Delva Landscape Architecture & Urbanism