Home Dwars nieuws Latte’s, cortado’s en gezelligheid

Latte’s, cortado’s en gezelligheid

0

Journalist Jim Jansen en fotograaf Eddy Ellert begeven zich door Amsterdam-Oost en komen bekende en onbekende buurtgenoten tegen. Deze keer Lisa ten Raa, die al jaren de scepter zwaait bij de Coffee Company aan de Middenweg.

Jim Jansen | Foto Eddy Ellert

Acteur en presentator Joost Prinsen beweerde ooit dat het leven te kort is om slechte wijn te drinken. Ik onderschrijf die gedachte voor honderd procent. Alleen vervang ik met uw welnemen wijn voor koffie. Ik drink niet heel veel koffie, maar die twee koppen per dag moeten wel goed zijn.

Havermelk

Jarenlang was ik op zoek waar je de beste koffie van Amsterdam kunt krijgen en ik belandde uiteindelijk bij de Coffee Company op de Middenweg. Ik frequenteer er al sinds mijn kinderen klein waren, waarbij we destijds de afspraak maakten dat ik eerst een koffie wilde waarna we vervolgens oneindig lang naar enige willekeurige speeltuin in de buurt konden gaan. De kinderen zijn de schommel en wipkip al jaren ontgroeid, maar dagelijks kom ik in de Coffee Company voor een medium cappuccino met havermelk.

Buurthuis

Mijn dag, en minimaal die van honderdzeventien andere vaste koffieliefhebbers, is goed als Lisa achter de corner staat. Zelf was ze er ooit klant, toen ze er met middelbare schoolvriendinnen te zoete ice-coffees kwam drinken. Op weg naar de finish voor haar studie pedagogiek aan de HvA was het filiaal haar studieplek. Daar zittend, met haar neus in boeken over kinderen die niet helemaal goed opgevoed waren en dat wel moesten worden, kreeg ze een baan aangeboden. En de rest is geschiedenis.

‘Er was eigenlijk niet echt een plan,’ zegt ze, zoals altijd de bescheidenheid zelve, antwoordend op de vraag of ze altijd een carrière in de koffie had geambieerd. Bijna dagelijks staat ze voor dag en dauw op, rond de klok van kwart over vijf. Een kopje thee en een boterham later zit ze op de fiets. Filiaal openen, machines aanzetten, terras opbouwen, croissants in de oven, sapjes maken en ga zo nog maar door. Zonder dat ze het zich realiseert is ze zo een uur verder. En daar staan Ineke Kroese en Rob Kars, die u beiden van deze rubriek kunt kennen, op een maandagochtend eind november, ongeduldig voor de deur. Geroutineerd krijgen ze zonder dat ze hoeven te bestellen hun koffie en nemen plaats halverwege de zaak. ‘Dit filiaal is wel een beetje een buurthuis en als je geen sociale skills hebt, dan kan je hier niet werken,’ zegt Lisa.

Ochtendspits

In het half uur dat volgt voorziet ze iedereen van koffie, links en rechts aangevuld met een verse jus of een muffin met zwarte bessen. Rond half negen begint de eerste spits van de dag; de nabijgelegen Lidwinaschool is begonnen en ouders bestellen cortado’s en latte’s met sojamelk. Bij voorkeur gemaakt door Lisa. Om een mij onbekende buurtgenoot te citeren: ‘Als Lisa er niet is, heb ik de neiging door gemaakt door Lisa. Om een mij onbekende buurtgenoot te citeren: ‘Als Lisa er niet is, heb ik de neiging door te lopen. Hopend dat ze er de volgende dag wel is.’