Home Overzicht Leerkrachten Laterna Magica in race voor Filmleraar van het Jaar

Leerkrachten Laterna Magica in race voor Filmleraar van het Jaar

0
De genomineerden: Dorien Nannes & Maud Jacobs.

Om meer aandacht te vragen voor de kracht van film in het onderwijslokaal wordt voor de vijfde keer de verkiezing Filmleraar van het Jaar georganiseerd. Uit de regionale voorrondes in het hele land maken zeven filmleraren uit het hele land kans op de titel. Tot de genomineerden behoren de leerkrachten Dorien Nannes en Maud Jacobs van basisschool Laterna Magica op IJburg.

Dorien Nannes en Maud Jacobs werken samen in de onderbouw van de Laterna Magica. Het juryrapport: ‘Met veel enthousiasme bedenken ze filmopdrachten bij thema’s waar de klas mee bezig is. Ze hebben daarvoor een speciale hoek ingericht waar leerlingen, onder begeleiding of zelfstandig, een stop motion filmpje kunnen maken.’

Dé Filmleraar van het Jaar 2022 wordt 16 november, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), bekend gemaakt. De winnaar van de verkiezing is gedurende één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, mag een jaar lang gratis naar de film en met de klas naar een filmfestival of theater naar keuze. Ook neemt de winnaar plaats in de jury van de volgende verkiezing.

Steeds meer leraren zijn bezig met les geven aan de hand van film. Hiermee helpen ze leerlingen beeld beter te duiden en te begrijpen. Daarnaast verlevendigen ze het eigen curriculum, bijvoorbeeld door film in te zetten om complexe maatschappelijke vraagstukken als racisme beter te begrijpen. Maar ook om  leerlingen te motiveren boeken te lezen na het zien van een boekverfilming, of bewoners van bejaardenhuizen te interviewen voor een korte film over de koude oorlog.

klas mee bezig is. Ze hebben daarvoor een speciale hoek ingericht waar leerlingen, onder begeleiding of zelfstandig, een stop motion filmpje kunnen maken.