Volgend jaar zomer verhuizen de leeuwen van Artis van het monumentale Kerbertterras naar een nieuw verblijf dat tien keer zo groot is. Het verblijf is dan te vinden aan de achterzijde van het park, het voormalige verblijf van de algazellen. 

‘In tegenstelling tot dit monumentale verblijf, hebben we op deze plek veel meer mogelijkheden om de leeuwen een natuurlijke en verrijkende omgeving te bieden’, zegt Tjerk ter Meulen, Manager Dier & Plant van Artis. ‘Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw heeft een heuvelachtig savannelandschap ontworpen, waar de leeuwen naar boven kunnen klimmen voor overzicht over hun omgeving. Ze kunnen langs de wateroevers in het zand ravotten of een schuilplek opzoeken in holtes van de grot die langs het verblijf loopt. Door de grot loopt een wandelpad voor bezoekers, omringd door twee watervallen. Met een doorkijkje langs de waterval kunnen ze hier zomaar oog in oog staan met de leeuwen. Achterin deze overdekte passage bevindt zich straks ook het binnenverblijf van de leeuwen.’

Het nieuwe leeuwenverblijf gezien vanaf de Doklaan.

Met verschillende bodemmaterialen, klimbomen, een voedselboom en grachtenwater wordt het verblijf verrijkt. ‘De begroeide wateroevers zullen straks ook een aantrekkelijke plek zijn voor lokale vogels zoals reigers, al is het betreden ervan op eigen risico.’ Het beplantingsontwerp wordt momenteel verder uitgewerkt door tuinontwerper Ton Hilhorst. ‘Dat gaat overigens niet alleen over de bomen en planten in het verblijf, maar breiden we ook uit naar onze (eetbare) tuinen met een geurige plantenselectie. Net als andere katachtigen zijn leeuwen dol op geuren, daarvan raken ze letterlijk in katzwijm. Zo kunnen we ze straks op verschillende momenten planten zoals soorten kattenkruid (Nepeta), rozemarijn en dille aanbieden.’

De leeuwengroep in hun huidige verblijf. Foto Artis, Ronald van Weeren.

Begin vorig jaar zag Artis zich nog genoodzaakt om de leeuwen ergens anders in een nieuw verblijf onder te brengen. Het vooruitzicht op de bouw in Artis leek toen niet langer realistisch vanwege de coronacrisis. Dankzij de genereuze steun van twee schenkende partijen is het nu alsnog mogelijk om het gedroomde nieuwe verblijf te realiseren. De steun gaat zelfs nog verder dan de leeuwen. Ook het recent opgeleverde, nieuwe verblijf van de algazellen en de aanpassingen die straks nodig zijn aan het Kerbertterras zijn dankzij deze financiële steun mogelijk gebleken.

Naar verwachting duurt de bouw ongeveer een jaar. Wanneer alles voorspoedig verloopt, gaan de leeuwen in de zomer van 2023 over naar hun nieuwe verblijf. Voorbijgangers en buurtgenoten vangen via de stadskade nu al een glimp op van de Aziatische olifanten, netgiraffen, Grévy-zebra’s en koedoes, en straks dus ook van de leeuwen.