Home Kunst Licht Festival voert dit jaar door Oostelijk deel van de stad

Licht Festival voert dit jaar door Oostelijk deel van de stad

0

Na het succesvolle Parklicht in het Oosterpark kun je opnieuw genieten van lichtkunst. Van eind november tot half januari staat de stad  in het teken van het Amsterdam Light Festival. Dit jaar wordt voor het eerst het oostelijk deel van het centrum verlicht door de mooiste lichtkunstwerken.

Het is de achtste editie van het Amsterdam Light Festival, dat dit jaar in het teken van het thema DISRUPT! staat. Om het thema in te leiden, koos het festival eerst voor een eigen ‘ontregeling’: een nieuwe route! Na zeven edities op de Herengracht, verplaatst de route zich dit jaar naar het oostelijk deel van het centrum en loopt vanaf het Oosterdok, via Oudeschans naar de Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht en Entrepotdok.

DISRUPT!

Twintig kunstenaars
Al varend, fietsen en lopend kun je ook dit jaar genieten van de lichtkunst van gevestigde en opkomende kunstenaars uit binnen- en buitenland. Uit het enorme aantal van 650 inzendingen werden twintig kunstenaars geselecteerd om Amsterdam te ‘ontwrichten’.

De wandelroute van het Amsterdam Light Festival is totaal 6,3 kilometer lang.

Positieve aanzet tot verandering
Een ontwrichting of ontregeling komt vaak ongelegen en heeft te maken met conflicten, chaos en misschien zelfs gevaar. Maar het kan ook een positieve aanzet geven tot verandering en onbekende mogelijkheden zichtbaar maken. De lichtkunstenaars hebben het thema DISRUPT! allemaal op geheel eigen wijze geïnterpreteerd. Sommige installaties vormen interventies in het straatbeeld, terwijl andere werken de architectuur in de stad compleet omtoveren.

Slaapwandeling in Artis
Dit jaar is er samenwerking met Amsterdamse culturele instellingen. Zo biedt onder andere Artis een speciaal programma. Je kunt in het park na sluitingstijd De Slaapwandeling doen met een speciaal ontwikkelde app. Hiermee doe je onderzoek naar het donker in plaats van het licht. De afwezigheid van licht wordt door veel mensen als ontwrichtend ervaren, omdat we zo gewend zijn om op onze ogen te vertrouwen. De duisternis vraagt om aanpassingen. Wat kunnen we daarover leren van de natuur?

Amsterdam Light Festival vindt plaats van 28 november tot en met 19 januari. Gedurende deze 53 dagen zijn de twintig lichtkunstwerken dagelijks van 17.00 tot 23.00 uur te bewonderen.