De gemeente Amsterdam mag het tweede deel van Strandeiland kan aanleggen. Dat maakte de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord bekend. Met de aanleg zou mogelijk teveel stikstof vrij komen, maar door maatregelen die de stikstofuitstoot tijdens de werkzaamheden beperken, kan de aanleg toch doorgaan.
‘In Amsterdam willen we onze stikstofuitstoot niet alleen op papier verminderen, maar er met concrete maatregelen voor zorgen dat die uitstoot ook daadwerkelijk minder wordt’, dat zegt Wethouder Marieke van Doorninck. ‘Want de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof was duidelijk: de kwaliteit van onze natuur is in het geding. Daarom ben ik blij dat de ontwikkeling van Strandeiland op een verantwoorde manier kan doorgaan.’
Aangepaste boten met minimale stikstofuitstoot
Voor de aanleg van de eerste fase van Strandeiland wordt al gewerkt met aangepaste boten, die een minimale stikstofuitstoot hebben. Ook de boten die volgend jaar voor het landmaken van de tweede fase worden ingezet, zullen worden aangepast. Daarnaast wordt er over kortere afstanden gevaren, waardoor de uitstoot verder afneemt. Door deze maatregelen te nemen, blijven de werkzaamheden binnen de toegestane emissieruimte en kan er zonder vertraging worden doorgewerkt.
Het nieuwe stadsstrand en het eerste deel van Strandeiland worden nu aangelegd. Op termijn komen daar de eerste 5.000 woningen, scholen, sportvelden en commerciële voorzieningen. Daar komen op termijn nog eens 3.000 woningen. De aanleg van de tweede fase start in volgend jaar.