Home Overzicht Loden waterleidingen in 13 procent van doorzochte woningen in Oost

Loden waterleidingen in 13 procent van doorzochte woningen in Oost

0

Teams van Woon! zijn op zoek gegaan naar loden waterleidingen bij totaal bij 2400 woningen in Oost, Zuid en West. In ruim 20 procent van de bezochte panden zijn loden leidingen aangetroffen. In Oost werden vier woonblokken bezocht. Daar werden in slechts één woonblok geen loden leidingen aangetroffen. In de 329 bezochte woningen zijn in 44 woningen loden leidingen aangetroffen. Dat blijkt uit een brief van wethouders Jakob Wedemeijer (wonen) en Simone Kukenheim (zorg) aan de gemeenteraad.

Loden leidingen kunnen lood afgeven aan het drinkwater en dat schaadt de gezondheid. Ondanks dat loden leidingen officieel niet verboden zijn in Nederland, wil de gemeente af van de resterende loden leidingen in Amsterdamse huizen en gebouwen.

Eerder waren in alle gebouwen van de gemeente, schoolgebouwen, kinderdagverblijven en voor- en na-schoolsche opvang van voor 1960 zijn de aanwezige loden leidingen opgespoord en vervangen. De corporaties verwachten de nog resterende loden leidingen in het eerste kwartaal 2022 te hebben vervangen. De bloksgewijze aanpak bij woningen van particuliere verhuurders laat echter zien dat in de particuliere woningvoorraad nog niet alle loden leidingen zijn opgespoord en vervangen. In ruim 20 procent van alle onderzochte panden zijn loden leidingen aangetroffen.

Door de huisbezoeken verspreid over de stad kan beter worden voorspeld wanneer loden leidingen in een woning te verwachten zijn. De bouwperiode en de manier van bouwen (hoogte van kruipruimte) zijn goede indicatoren. Loden leidingen worden vooral aangetroffen in woningen uit een bouwperiode tussen 1920 en 1940. Met de opgedane kennis kunnen er gerichter inspecties worden uitgevoerd.

De wethouders roepen bewoners op om ook zelf hun woningen te controleren als ze dat nog niet gedaan hebben. Ook komend half jaar wil !WOON twaalf woonblokken voor huisbezoeken selecteren waarbij een sterk vermoeden bestaat dat er loden leidingen aanwezig zijn.