Home Duurzaam Lood in drinkwater

Lood in drinkwater

0

Een tijdje terug was er veel over te doen in Amsterdam: lood in het drinkwater. In sommige woningen van voor 1960 zijn namelijk nog steeds loden leidingen aanwezig, en het drinken van kraanwater kan in dat geval schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wat kunt u doen als u lood vermoedt? Het is goed om eerst zelf te checken of er een loden leiding in de woning zit. Dat doet u als volgt:
• U moet eerst de waterleiding zien te vinden; die zit meestal bij de watermeter, of anders bij de hoofdkraan.
• Een (niet-geverfde) loden waterleiding is grijs van kleur, in tegenstelling tot een koperen leiding die roodbruin of lichtgroen van kleur is.
• Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, maar aan ‘kruispunten’ zijn de buizen wel dikker.
• Als u met bijv. een lepel tegen de leiding aan tikt klinkt het geluid dof.

De leiding is van lood, wat nu? Om te zorgen dat u niet nog meer lood binnenkrijgt, adviseren wij:
• Aanstaande moeders en kinderen t/m 7 jaar fleswater te drinken.
• De kraan 2 minuten te laten lopen, voordat u het water drinkt. • Zo snel mogelijk melden bij de verhuurder of VvE.
N.B.: Looddeeltjes verdwijnen niet uit het water door het te koken!

Wat als de verhuurder niet reageert Als u vrij zeker bent dat er inderdaad nog sprake is van loden leidingen in uw woning, en weigert uw verhuurder (of VvE) de leidingen te vervangen (of reageert verhuurder/VvE niet), meldt u zich dan bij !WOON, dan zullen wij mogelijk zorgen dat er een onderzoek gedaan wordt naar de kwaliteit van het drinkwater. Als daaruit blijkt dat de kwaliteit boven de norm is zullen wij proberen de verhuurder te bewegen iets aan het probleem te doen, en als dat niet helpt zullen we u begeleiden bij het doen van een huurcommissieprocedure of via een kort geding vervanging afdwingen

Binnenkort verschuiving bewijslast Het is nu nog zo dat de bewijslast voor een teveel aan lood in het water ligt bij de huurder, en in kleine concentraties wordt lood in het water niet als een gebrek gezien door de huurcommissie. Gelukkig gaan de regels binnenkort veranderen. Als er straks ergens loden leidingen zichtbaar zijn is dat een gebrek, tenzij de verhuurder met een meting aantoont dat de norm niet wordt overschreden. Die norm gaat bovendien van 10 naar 5 microgram per liter. Dat is al met al een hele verbetering, want nu moet de huurder dus nog zelf met een rapport aantonen dat er te veel lood in drinkwater zit.

De gemeente Amsterdam had nog liever een verbod op loden leidingen gezien. Nu zijn de regels in het bouwbesluit nog zo dat lood alleen vervangen moet worden als er aan de leidingen gewerkt wordt. De gemeente kan dus nog steeds geen vervanging afdwingen. De route loopt via de huurder, want die kan het wel.

De nieuwe regels zijn aangekondigd, maar nog niet ingevoerd. Ondertussen zien we gelukkig al wel dat de meeste verhuurders na een melding gewoon overgaan tot vervangen van de leidingen.

Dus woont u in een pand van voor 1960? Controleer dan of u loden leidingen heeft. Zo ja, vraag uw verhuurder deze te vervangen. Doet deze dat niet, meldt u dan bij !Woon. Check www.wooninfo.nl/lood