Home Dwars nieuws Markt op Brink in Betondorp bloeit

Markt op Brink in Betondorp bloeit

0
Bij de wisselende kraam deelt buurtdominee Margrietha Reinders paasplantjes uit.
Wie de Brink op Betondorp nadert ziet sinds kort op donderdagmorgen tot z’n verrassing een kleurige en vrolijke boel. Door de ochtendzon overgoten, fleuren zes leuk ingerichte kraampjes het geherprofileerde plein op. Verrast maak ik kennis met de zes kraamhouders.

Jaap Kamerling

Eerst stonden er vier kraampjes, maar sinds kort zes, plus een wisselende kraam. Othman en Jiddich, twee vrienden van Marokkaanse komaf, bemannen een olijven- , kruiden- en notenkraam. Ze wonen  in Alkmaar en zijn getroffen door de behulpzaamheid van de bewoners: ‘Die sociale houding zie je zelden in Nederland, het is hier zoals het hoort.’

Hotel op de Brink

Naast hem staat Janneke met haar kruiden- en andere plantjes. Ik zag haar vorige maand nog bij de Bronkerk, waar ze haar vijftiende wormenhotel opende. ‘Hier op de Brink wil ik binnenkort m’n zestiende hotel beginnen’, vertelt ze. Een klant koopt intussen een koriander-een tijm en een rozemarijnplantje. Janneke was vorig jaar de tweede, die een kraampje begon hier.

‘Die sociale houding zie je zelden in Nederland, het is hier zoals het hoort’

De zeevishandel even verderop was de eerste kraam en staat hier al veertig jaar. Twee pauzerende werklui bestellen heerlijk geurende lekkerbekjes. De bakgeur komt me tegemoet.

Natasja drijft een groentenkraam. Ze staat ook op de Dappermarkt. Ik koop onmiddellijk een doosje frambozen, die hier maar anderhalve euro doet.

Naast haar staat Willemien, ‘het kaasmeisje’. Ze is behalve verkoopster, publiciteitsmedewerker van kindertheater De Krakeling. De boerenkazen komen van De Groene Griffioen in Weesp. Ik sta er watertandend naar te kijken, ben dol op kaas.

Tegenover haar staat Milan, alias Bram Burger, met zijn zelfgemaakte frites, en broodjes hamburger. Waarmee die dan wel bakt? ‘Dat is mijn geheim maar uiteraard plantaardig.’

Buurtdominee

De wisselende kraam is deze keer van buurtkerk ‘Betondorp Bloeit’ van buurtdominee Margrietha Reinders. Ze geeft alle passanten een vrolijk paasplantje cadeau. Margrietha helpt de bewoners van het dorp waar ze kan. Ze gelooft niet in grote instituten en is liever kleinschalig en concreet bezig als dominee.

Het plein wordt gecompleteerd door een gezellige lange zitbank, bevolkt door druk koutende vrouwen en een enkele man. Buuf Ans Wels, als ze hoort dat ik van de Dwars ben: ‘Oh we zijn hier allemaal dwars hoor. En zie je daar achter ons die blote billen en linksachter wat ik dan maar de slak noem? Dat zijn met het abstracte sculptuur van Cruijff de nieuwe kunstaanwinsten hier.’ Dat ding van Cruijff vindt ze vreselijk. ‘We mochten een keuze maken uit een aantal ontwerpen en niemand koos dit – een abstracte schoen met een abstracte bal -, maar toch werd dit het uiteindelijke ontwerp. Rara hoe kan dat.’

Midden op het pleintje ligt een marmeren cirkel naar het laagste punt van het plein, voor de afwatering. ‘Anders drijven we hier weg, je zit hier zes meter onder NAP.’ Intussen passeert een koffiekarretje. Dat komt hier elke dinsdag, woensdag en donderdag langs en als het koud is binnen, in het Brinkhuis. Het is hier het centrale ontmoetingspunt in de buurt.

De Lekkernij

Eugene Weusten, die al zes jaar zo’n beetje de scepter zwaait op het plein, vertelt nog, dat de markt, wil zij bestaan, het ook van de vele activiteiten er rondom moet hebben. Hij noemt Betondorp Live, dat voor alle mogelijke activiteiten zorgt. Politieke sprekers rond de verkiezingen bijvoorbeeld. In het kader van Brink Op Zaterdag, zijn er ’s zomers drie maanden lang iedere zaterdag van 13.00 tot 15.00 uur live optredens met wereldmuziek, punk, rock en reggae. Er worden spelletjes georganiseerd, fitness oefeningen, rondleidingen en dat allemaal met lekkere hapjes en drankjes.

Aan de Brink zitten nog een paar vaste winkeltjes zoals bakkerij De Lekkernij waar je behalve brood, heerlijke koeken kunt kopen, er is een zaakje voor afhaalmaaltijden, gedreven door een vrouw, die ook veel vrijwilligerswerk doet in de buurt, ik zie een medicijnpost en ook een winkel met oude grammofoonplaten van Fleetwood Mac, de Doors en andere oude popgroepen.

Als je hier in Betondorp woont, dan hoef je echt de buurt niet meer uit.