Home Overzicht Maximaal dertig kramen op Reuring markt IJburg

Maximaal dertig kramen op Reuring markt IJburg

0

IJburg heeft al vijf jaar z’n Reuring markt. Eerst in de haven en nu alweer een aantal jaar op het Joris Ivensplein. De markt is in een korte tijd uitgegroeid van een markt met ongeveer vijftien marktplaatsen naar een markt met ruim dertig marktplaatsen. Heldere afspraken over hoe lang de markt open mag zijn en hoe groot de markt mag zijn waren er niet. Het stadsdeel wil dat nu regelen. Brechtje Reinders is een petitie gestart waarin zij stelt dat de markt met de nieuwe regels 40 procent kleiner zal worden en vroeger moet stoppen.

De Reuring markt, die straks officieel Markt IJburg heet, kan blijven op de plek waar ze nu staat met een maximum van dertig marktplaatsen. Daarmee kan er volgens het stadsdeel een kleine, goede en kwalitatieve wijkmarkt blijven voor de bewoners van IJburg en Zeeburgereiland, die past bij de grootte van het winkelcentrum. De markt en het winkelcentrum kunnen elkaar daarbij versteken.

De informatie die in de petitie wordt gegeven klopt volgens het stadsdeel niet. ‘Er zijn het afgelopen jaar diverse gesprekken gevoerd met de organisator van de markt en de winkeliers en de afspraken verwoord in het instellingsbesluit is mede op basis van die gesprekken opgesteld. Uitgangspunt is dat de markt op IJburg blijft, in vergelijkbare vorm als nu, maar wel met duidelijke afspraken.’

In het besluit over de markt staat dat er geen mark plaatsvindt op een algemeen erkende feestdag of als een vergunning is verleend voor een evenement op het Joris Ivensplein zoals de kermis en het circus en er onvoldoende ruimte is voor de markt. Op die dagen moet er een alternatieve opstelling voor de markt worden gezocht. Daarnaast zijn er regels opgesteld die er voor zorgen dat de markt divers blijft en opgesteld staat op een bepaald deel van het plein, zodat er ook ruimte blijft voor ander gebruik.

Woensdag 25 november een digitale bewonersavond voor bewoners en ondernemers. Aanmelden kan via [email protected]. Daar kun je ook je inspraakreactie naar sturen.