Home Overzicht Meepraten over gebruik groene oevers van IJburg

Meepraten over gebruik groene oevers van IJburg

1

De groene oevers van IJburg zijn openbaar. Door het plaatsen van een trampoline, een composthoop, een barbecue, een picknicktafel of andere tuinmeubelen wordt de indruk gewekt dat andere mensen er niet welkom zijn. De gemeente wil er met bewoners van IJburg over in gesprek. De bewoners van Steigereiland-Zuid worden als eersten uitgenodigd.

De groene oevers van IJburg grenzen op veel plekken aan de achtertuinen van bewoners waardoor de openbare ruimte vaak wordt ingericht als privé terrein. Iedereen zou zich er echter vrij moeten voelen om in de zomer een picknickkleedje neer te leggen en te recreëren. Daarnaast is de toegankelijkheid van de oevers van belang omdat de toestand van de oevers regelmatig door de gemeente gecontroleerd moet worden.

Op donderdagavond 23 januari is er een bewonersavond over het gebruik van de groene oevers bij Steigereiland-Zuid. Je kunt je aanmelden via [email protected]

 Functie van de oevers
De oevers hebben een belangrijke functie. Ze moeten bewoners beschermen tegen het water. De oevers zijn versterkt door stenen en rietkragen, de primaire waterkeringen. Permanente spullen op de oevers en bootjes of kano’s in de rietkragen kunnen de oevers en het riet aantasten. Hierdoor gaat de functie van de oevers verloren. Daarnaast liggen de oevers dichtbij een natuurgebied en worden ze ecologisch beheerd. Daarom maait de gemeente de oevers twee keer per jaar, zodat het zicht op het water blijft behouden. Als bewoners de oevers vaker maaien, gaat de ecologische waarde van de oevers verloren. Het leefgebied van bijvoorbeeld  vogels en spinnen raakt hierdoor verstoord, waardoor de populatie vermindert en er bijvoorbeeld muggen- of wespenplagen kunnen ontstaan.

1 REACTIE

  1. De gemeente heeft de slag van de woonboten aan de oevers aan de Weesperzijde en Amsteldijk verloren of handhaving werkt niet.
    Als ik mijn dagelijkse wandeling aan de Amsteldijk maak, ben ik genoodzaakt aan de huizenkant te lopen. Aan de kant van Weesperzijde ziek ik amper het water over de overkant. NIettemin pas ik mij aan en blijf positief genieten.
    Misschien is dit een leerschool voor de oevers aan IJburg.
    Succes