Home Overzicht Meerderheid gemeenteraad voor geheel vuurwerkverbod

Meerderheid gemeenteraad voor geheel vuurwerkverbod

0

Een meerderheid van de gemeenteraad wil een geheel vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling. De politieke partijen willen dat vuurwerk in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt verboden. Wel komt er een centraal vuurwerkfeest. Die grote vuurwerkshow op de kop van het Java-eiland ging afgelopen jaarwisseling niet door.

Het voorstel om alle vuurwerk te verbieden komt van Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren. Alle partijen in de gemeenteraad steunden het voorstel, op het CDA en Forum voor Democratie na. Wel wil men bij de jaarwisseling een door de gemeente georganiseerd vuurwerkfeest komt dat wordt gefinancierd door de gemeente.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling was er geen vuurwerkshow op de Kop van het Java-eiland. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat de meeste Amsterdammers niet naar die vuurwerkshow zouden gaan, maar oud en nieuw het liefst in eigen buurt te willen vieren. Daarom kwam er geen centrale vuurwerkshow, maar werden vieringen in de buurten gestimuleerd.

Een jaar eerder vroegen leden van de gebiedscommissie IJburg aan bewoners op welke manier zij de jaarwisseling op IJburg wilden vieren als het gaat om het afsteken van vuurwerk. De commissieleden peilden de meningen van de bewoners. De resultaten bleken toen onduidelijk.

Burgemeester Halsema zegt blij te zijn met het voorstel en met ingang van de komende jaarwisseling de stap te zullen zetten naar een afsteekverbod in de hele stad.