Home Agenda Melkboer roept op om zorg te dragen voor ons landschap

Melkboer roept op om zorg te dragen voor ons landschap

0

Vanuit de megafoon op het dak van het busje van de melkboeren van Moma schalde dinsdag op het Javaplein de oproep om zorg te dragen voor het landschap. Deze zorg heeft het landschap meer dan nodig, het huidige voedselsysteem maakt ons landschap ziek en verrekent milieuschade niet door in de prijs. Volgens deze melkboeren moet en kan het anders.

Samen met vijfentwintig pioniers, boeren en stedelingen, heeft MOre Than Milk Amsterdam (MOMA) het afgelopen jaar een alternatieve voedselketen ontwikkeld, het ‘Grond Verbond’. Een voedselketen waar landschapsherstel inherent onderdeel van is en de consument de mogelijkheid krijgt verantwoordelijkheid te nemen in – en mee te praten over – het behoud en herstel van de basis van onze samenleving: het landschap.

Volgens melkboer Marten Verdenius hebben consumenten onvoldoende inzicht in de impact van een bepaalde aankoop, laat staan de mogelijkheid om actief vorm te geven aan die impact. ‘Het is mijn euro die ik uitgeef toch? Dan wil ik ook bepalen wat voor impact die euro teweeg brengt.’ Daarom kunnen alle inwoners van Amsterdam e.o. hun landschapsherstel idee indienen via Moma’s website. Consumenten kunnen vervolgens met elke aankoop bij de melkboer een stem uitbrengen op deze voorstellen. Het herstelproject met de meeste stemmen wordt vervolgens uitgevoerd in het landschap van de eerste deelnemende boerderij van het Grond Verbond: biologisch boerderij de Groene Griffioen in Weesp.

Je kunt jouw idee aandragen via  www.moma.amsterdam/grond-verbond