Home Overzicht Groot onderhoud voor Michiel de Ruijtertunnel en Piet Heintunnel

Groot onderhoud voor Michiel de Ruijtertunnel en Piet Heintunnel

0

In oktober volgend jaar starten de werkzaamheden aan de Michiel de Ruijtertunnel. De tunnel die onder de De Ruijterkade en langs het Centraal Station loopt is vanaf dat moment gedurende negen maanden elke avond en nacht gesloten. De Piet Heintunnel wordt later onder handen genomen en is in de periode van april 2021 tot en met juni 2022 dicht voor al het wegverkeer.

Voor de Michiel de Ruijtertunnel geldt dat maatregelen nodig zijn om te voldoen aan nieuwe eisen voor brandwerendheid. De Piet Heintunnel is na ruim 20 jaar toe aan renovatie. Door de werkzaamheden worden de Amsterdamse wegtunnels toekomstbestendig gemaakt. Ook de Verkeerscentrale Amsterdam wordt vernieuwd. Dit is noodzakelijk om de bereikbaarheid van de stad te waarborgen. De bouw van de tunnel startte in 2003, de ruwbouw kwam gereed in mei 2013 en in juli 2015 werd de tunnel opengesteld voor het autoverkeer.

Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat er bij een extreem grote brand sprake kan zijn van een verminderde brandwerendheid van beton. Dit geldt in ieder geval voor wegtunnels die na 2008 zijn gebouwd en dus ook voor de Michiel de Ruijtertunnel. Er is geen gevaar voor tunnelgebruikers, maar omdat het gaat om een bijzondere locatie en een cruciale schakel in het wegverkeer, moet op korte termijn aan de eisen worden voldaan.

Aan de binnenzijde van de tunnel wordt hittebestendige bekleding aangebracht. Daarnaast worden maatregelen genomen om de beschikbaarheid en veiligheid van de tunnel te verbeteren. De werkzaamheden aan de Michiel de Ruijtertunnel geven hinder tijdens de avonden en nachten. Het verkeer wordt dan omgeleid via de centrumring. Overdag is de tunnel open voor al het verkeer. Voor de werkzaamheden aan de Michiel de Ruijtertunnel is 14,1 miljoen euro uitgetrokken.

De Piet Heintunnel, opengesteld in 1997, is na ruim 20 jaar toe aan renovatie. Daarnaast moet ook deze tunnel voldoen aan nieuwe wetgeving. Tegelijk is groot onderhoud nodig aan de technische installaties in de tunnels. Voor de renovatie van deze tunnel is 88,5 miljoen euro beschikbaar. Maar in juni meldde verkeerswethouder Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad dat daar nog eens 31 miljoen euro bij komt.

De werkzaamheden vinden plaats van april 2021 tot en met juni 2022. In die periode is de tunnel dicht voor al het wegverkeer. De renovatie van de Piet Heintunnel heeft geen gevolgen voor tram 26. Die blijft gewoon rijden volgens de dienstregeling.