Home BoekvandeWeek Mick Kitson: ‘Sal’

Mick Kitson: ‘Sal’

0

35 Wat een fijn einde van een de zomer is het! De boekhandel stroomt weer vol met vers leesvoer. Er verschijnt in augustus en september nieuw werk van Margaret Atwood, Salman Ruhsdie, Jumpha Lahiri, Griet Op de Beeck, Nino Harataschwili en vele andere grote namen. De op vakantie weggelezen stapel boeken is zó weer aangevuld. Graag wijs ik u, tussen dit geweld van grote namen, op nog een te verschijnen titel die misschien niet meteen in de schijnwerpers staat.

Sal van Mick Kitson heeft alles waar ik als lezer in de nazomer naar verlang. Een avontuurlijk verhaal dat, terwijl het dagelijks leven gewoon weer op gang komt, je nog even in de illusie laat op reis te zijn.

Een heftige reis is de roman Sal wel. 13-jarige Sal ontvlucht met haar zusje Peppa hun meer dan verschrikkelijke thuissituatie en trekt de Schotse wildernis in. Vastberaden Sal heeft zich voor deze vlucht dankzij het SAS survival handboek en een constante stroom aan YouTube -filmpjes ontwikkelt tot een ware expert op het gebied van vuur maken, het inschatten van afstanden en het villen van konijnen. Onverschrokken en gewapend met een Bear Grylls-mes vestigt ze zich in de barre natuur.

Hoewel de rillingen soms over je rug lopen door Sal haar survival skills – ze is echt best eng wanneer ze nuchter vertelt hoe je een levend wezen doodt – ben je meteen met haar begaan door haar grenzeloze beschermdrift en haar liefde voor Peppa en haar moeder. Dat maakt Sal tot een hartverscheurend verhaal in de prachtige Schotse wildernis.

Nieuwsgierig geworden? Nog even geduld: Sal verschijnt 16 september bij uitgeverij Cossee en zal dan in de boekhandels te verkrijgen zijn.

_____

Sal is geschreven door Mick Kitson
vertaald door Josephine Ruitenberg
verschenen bij uitgeverij Cossee
Yvette Slotemais boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Roeterseiland, Roetersstraat 41