Home Overzicht Talkshow over cultuur in Oost. Ook met ‘Cool’ CBK

Talkshow over cultuur in Oost. Ook met ‘Cool’ CBK

0

Dwars door Oost in de Jungle is terug op donderdag 12 september. Het wordt een speciale aflevering. Culturele organisaties presenteren hun plannen voor het komende seizoen.

CBK Amsterdam is één van die organisaties. Directeur Nienke de Bruin komt vertellen over de plannen op de nieuwe locatie.

Van CBK Amsterdam naar ‘Cool’ CBK

Eerder dit jaar besloot stadsdeel Oost dat het Centrum Beeldende Kunst (kortweg CBK) Amsterdam, gevestigd in de voormalige tramremise aan de Oranje-Vrijstaatkade, plaats moest maken voor een andere kunstinstelling. CBK-directeur Nienke Bruin liet het er niet bij zitten en wist voor elkaar te krijgen dat het CBK haar intrek kon nemen in een leegstaand Cool Cat-filiaal aan de Waldenlaan, middenin winkelcentrum Oostpoort.

Vergeleken met de vorige, zeer riante locatie heeft het nieuwe CBK-onderkomen een heel ander karakter. Het is kleiner, veel lager en het is er, vanwege de zwarte plafonds en het ontbreken van daglicht, veel donkerder. Die nieuwe plek heeft ook voordelen: waar aan de Oranje-Vrijstaatkade de temperaturen op zomerse dagen de hoogte in schoten, blijft het in de nieuwe ruimte ook bij 35 graden lekker cool. Maar het belangrijkste is dat het CBK nu veel meer in de loop en in het zicht ligt van het winkelend publiek. Er lopen nu spontaan mensen binnen die nog nooit een voet in het oude kunstencentrum hebben gezet. De nieuwe locatie is echter tijdelijk: de politiek bepaalt of, en zo ja hoe CBK Amsterdam verder gaat vanaf 1 januari 2020.

Plannen
De kunstuitleen is uiteraard meeverhuisd naar de Waldenlaan en vormt nog steeds het kloppend hart van het CBK. En daar blijft het niet bij: Nienke Bruin zit vol plannen om deze tijdelijke locatie te doen bruisen. Exposities, muziekoptredens, kunstperformances… enthousiaste ideeën genoeg. En daar vertelt ze graag meer over tijdens de speciale ‘Cultuur’-talkshow op 12 september.

Cool CBK, Waddenlaan 12, winkelcentrum Oostpoort