Home Overzicht Microben helpen ons met allerlei duurzame oplossingen

Microben helpen ons met allerlei duurzame oplossingen

0
Foto Elizabeth Vermeulen.

Voedseltekorten, klimaatverandering, milieuverontreiniging, een schaarste aan grondstoffen. We leven in een tijd die schreeuwt om verandering. Gelukkig helpen microben ons met allerlei duurzame oplossingen. Een betere wereld begint bij microben. De hele maand oktober ontdek je in Micropia wat microben doen voor een schonere planeet. 

De hele maand oktober ontdek je bij Micropia van Artis met welke slimme oplossingen microben onze toekomst veilig kunnen stellen. Van gezonder voedsel en groene biobrandstoffen, tot circulaire materialen, schoon drinkwater en minder afval. ‘Deze tijdelijke tentoonstelling toont de eindeloze mogelijkheden van microben’, zegt Jasper Buikx van Micropia. ‘Zo hopen we onze bezoekers bewust te maken van het belang van dit kleinste leven op aarde. Met de kracht van het onzichtbare leven kunnen we bijna alles!

Een betere wereld begint met microben

Naar schatting bestaat meer dan 95 procent van alles dat leeft uit microben. Ze staan aan het begin én einde van elke  voedselketen, produceren meer dan de helft van de zuurstof in onze atmosfeer, recyclen bijna alles, en houden dieren en planten gezond door in symbiose met hen te leven. Niet alleen in ons verleden en nu zijn microben noodzakelijk, ook voor onze toekomst zijn ze onmisbaar. Van algenbrandstof en bacterieplastic, tot schimmelslippers en een bodemverbeteraar van olifantenmest. Tijdens de tentoonstelling  Een betere wereld begint met microben staat Micropia vol duurzame toepassingen met microben.

Een van de meest veelbelovende microben voor de toekomst is de kabelbacterie. Deze ketenvormende  microbe leeft in de modder van de oceaanbodem en heeft een ‘elektrisch metabolisme’. Samen zijn ze in staat energie op te wekken uit diepere lagen van de zeebodem. Maar wat hen echt bijzonder maakt, is dat ze de opgewekte elektronen superefficiënt en over grote afstanden aan elkaar kunnen doorgeven. Veel efficiënter dan welk door de mens gemaakt materiaal dan ook. De supergeleidende vezels in de kabelbacteriën kunnen worden toegepast in allerlei nieuwe materialen en technologieën. Wie weet bestaat jouw smartphone over een paar jaar wel grotendeels uit bacteriën! Filip Meysman, hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen en TU Delft, doet onderzoek naar de kabelbacterie en ontdekte zijn unieke geleidende eigenschappen. Met zijn onderzoek maakte kunstenaar Elizabeth Vermeulen een uniek werk dat vanaf 4 oktober bovendien als onderdeel van deze tentoonstelling te zien is in Micropia.

Gedurende de tijdelijke tentoonstelling Een betere wereld begint bij microben krijgt elk kind na afloop van het bezoek een eigen experimentenpakket mee naar huis. Met enkele online tutorials kunnen ze vervolgens thuis hun eigen duurzame microben zichtbaar maken. Ook voor schoolklassen heeft Micropia uniek onderwijsmateriaal ontwikkeld waarmee leerlingen van groep 6 tot 6 vwo alles ontdekken over de eindeloze mogelijkheden van microben voor een betere toekomst.