Micropia is weer open. ‘Juist in deze tijd is het belangrijk dat het verhaal van de positieve relatie tussen mens en microben wordt verteld’, zegt Jasper Buikx – microbioloog en hoofd van Micropia. ‘Het grootste gedeelte van de microben is ongevaarlijk en zelfs onmisbaar voor onze gezondheid.’
Door het coronavirus krijgen virussen een nóg slechtere naam dan dat ze al hebben. Veel mensen denken bij het woord ‘virus’ alleen maar aan gevaarlijke ziekteverwekkers. En soms hebben we inderdaad te maken met een vijand, zoals het coronavirus. Maar veel vaker hebben we ze keihard nodig; zonder microben zouden we namelijk niet bestaan en niet overleven.
Veel virussen houden het aantal mogelijk schadelijke bacteriën in ons lichaam onder controle. Daarnaast blijken virussen goed van pas te komen in genetisch onderzoek. Ben je benieuwd wat het coronavirus nu precies is en waar het vandaan komt? Tijdens een bezoek aan Micropia ontdek je er meer over en kun je je vragen stellen aan de laboranten in het museum.
Ben je op dit moment niet in de gelegenheid om Micropia te bezoeken? Ook voor de thuisblijvers blijft er veel te zien en te doen, want online gaan we door met vlogs van onze laboranten. Ook zijn er experimenten voor thuis, gratis lesstof en microbenkleurplaten te downloaden via de website . Kijk voor alle informatie op www.micropia.nl/thuis.
Net als andere musea werkt ook Micropia met starttijden. Het is voorlopig verplicht om via de website een toegangskaart aan te schaffen en een datum en tijdslot te reserveren. Om te voorkomen dat bezoekers elkaar kruisen bij het in- en uitgaan van het museum, is er een tijdelijke ingang aan de Plantage Kerklaan. De oorspronkelijke ingang aan het Artisplein doet tijdelijk dienst als uitgang.