Aan het prachtige Boerhaaveplein ligt het al even prachtige Badhuistheater dat in 1921 gebouwd werd als badhuis. Mike Manicardi leidt dit theater.
Jan Molenaar | Foto Mike’s Badhuistheater
Enkele jaren geleden werd de naam omgedoopt tot Mike’s Badhuistheater om allerlei verwarring te voorkomen. Het gebeurde nogal eens dat bezoekers die zich lieten leiden door Google, bij het verkeerde badhuis stonden en te laat kwamen voor de voorstelling. Ik spreek deze veelzijdige, enthousiaste man met zijn prachtige Engelse accent in het theater dat nog steeds de nostalgische sfeer van het badhuis ademt.
Van badhuis tot theater
Mike groeide op in Londen. In de jaren zeventig toerde hij met zijn theatergroep door Europa en besloot toen zich in Amsterdam te vestigen. Hij vond de mensen en het culturele leven in Nederland zoveel prettiger dan in Engeland, dat dit een makkelijke keuze was.
In 1985 stond het badhuis op de nominatie om gesloopt te worden. Mike werd gevraagd om hier een werkplaats op te zetten. In het theater werken freelancers, mensen in loondienst en ook veel vrijwilligers.
Voor Mike is zijn theater vooral Community theater. ‘Community theater komt voort uit nood.’ De nood bestaat volgens hem uit de behoefte aan een werkplaats voor kunstenaars om zich te kunnen ontwikkelen. Het theater wil graag een vrijplaats en werkplaats zijn. Sinds een paar jaar is er ook een eigen gezelschap: ‘Badhuis International’. Veel kinderactiviteiten en ook andere activiteiten zijn gratis. In de jaren tachtig werden er laagdrempelige cursussen gegeven voor aankomende artiesten en theatertechnici. Deze cursussen worden na de zomer weer gegeven.
Nieuw seizoen
Nadat er in het theater in het vorige seizoen noodgedwongen weinig tot geen voorstellingen waren, staan Mike en alle medewerkers te popelen om weer mooie voorstellingen te laten zien. Voor het komende seizoen is er weer veel internationaal aanbod in Mike´s Badhuistheater. Theater in het Spaans, Italiaans; het is allemaal te bewonderen én te begrijpen dankzij ondertiteling via lichtbakken. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de bezoekers Amsterdammers zijn, waarvan ook veel buurtbewoners. Die Amsterdammers houden volgens Mike van humor en comedy en in zijn theater is daar ook veel plek voor. Het komend seizoen kunnen bezoekers weer deelnemen aan Shakespeare´s Karaoke, een workshop waarbij deelnemers zelf de teksten lezen.
Dit jaar is de viering van het 100-jarige bestaan van het badhuis. Een belangrijke festiviteit is de voorstelling ‘Playgirl of the western world’, een voorstelling die Mike bewerkte van een toneelstuk van begin vorige eeuw van J.M. Synge. Mike regisseert deze voorstelling, die plaats vindt van 24 september tot 30 oktober. Toepasselijk om dit jubileum te vieren met een eigen productie. Cheers Mike!