Home Dwars nieuws Koos Kneus gaat door

Koos Kneus gaat door

0

Poppentheater Koos Kneus ligt erbij alsof er gister nog een poppenkastvoorstelling was. Het is alweer een jaar geleden dat poppenspeler Dick van Schaik, alias Koos Kneus, tevens zakelijk leider van het theater overleed. Op één gastoptreden na, is de poppenkast sinds het uitbreken van de corona niet meer gebruikt. Maar binnenkort zit het hier hopelijk weer vol publiek.

Melissa Plomp | Foto’s Koos Kneus

Ina Kok, Dicks weduwe, die voorheen voornamelijk de PR van het theater deed: ‘Het was Dicks grote wens dat het poppentheater na zijn dood zou blijven bestaan’. Ze is nu zakelijk leider en wordt daarbij geholpen door dochter Anne-Rieke en zoon Frans. Ook de vaste schminksters, Maaike en Emily, denken graag mee. En met succes. Op 5 september opent het theater weer, met een programma met interessante gastspelers.

Gepensioneerd boekconservator Ina zit vol ideeën. ‘Ik heb twee kanten,’ lacht ze, ‘Ik kan als wetenschapper een echte kluizenaar zijn. Geconcentreerd bezig met oude boeken. Maar ik kan ook heel uitbundig zijn. Ik ben dirigent van een koor hier in de buurt. Ik zing zelf graag solo, met een pianist. Ik zou ook heel graag een kinderkoor oprichten. Ik houd van oud-Hollandse kinderliedjes. En.. ik denk er over om misschien zelf ook ooit in de poppenkast te gaan spelen, maar daar is het nog te vroeg voor’.

Verrassing

‘We hebben voor de komende maanden vier gasttheaters op het programma. Twee daarvan, ‘Esmeralda en haar poppen’ en ‘Lulu’s poppentheater’ hadden zich toen Dick nog leefde al eens aangemeld voor een gastoptreden. Maar hun optredens zijn voor mij ook nog een verrassing. De andere twee gastspelers hebben hier al eens gespeeld. Janet Cratchley van ‘Scratch Marionetten’, speelde hier een paar jaar geleden al eens en Erik van Ophem van Poppenkast Opgepast gaf hier op 13 december een voorstelling. Het eerste optreden sinds Dicks overlijden en ook gelijk het laatste, omdat alles vlak daarna dicht moest vanwege de tweede lockdown.’

Op zondag 5 september opent het nieuwe seizoen met de voorstellingen ‘Roepie de rups’ en ‘Rood!’ van ‘Esmeralda en haar poppen’. Ina: ‘Dat is heel bijzonder, want Esmeralda gaat ook met een paar poppen van Dick spelen. Ze heeft er nu een paar bij haar thuis liggen’.

Scratch Marionetten is geen poppenkast, maar, zoals de naam al zegt, marionettentheater. Ina: ‘Dat is weer heel anders. Je ziet daar ook de touwtjes van de poppen’. Sommige spelers gebruiken de poppenkast van Koos Kneus, andere nemen hun eigen poppenkast mee.

Als vanouds

‘De eerste weken dat we open zijn, gelden de huidige coronaregels nog’, vertelt Ina, ‘De kinderen mogen gewoon gezellig bij elkaar gaan zitten, maar de ouders moeten afstand houden. Als de regels veranderen vanaf 20 september, hoeft de 1,5 meter afstand misschien helemaal niet meer.’ Maar voor de rest gaat het als vanouds bij de voorstellingen: de rekken met verkleedkleren staan klaar en er wordt natuurlijk geschminkt. Wat wel anders is, zijn de aanvangstijden. Ina: ‘Die hebben we iets veranderd. Voor gastspelers is het makkelijker als er tussen de voorstellingen op de zondag net iets minder tijd zit. Voortaan zijn de voorstellingen op woensdagmiddag om 14.00 uur en op zondag is de peutervoorstelling om 11.00 uur en de volgende voorstelling om 13.00 uur.’

Ze hoopt dat de mensen het weer aandurven om naar de voorstellingen te komen. ‘Er hebben zich al een paar kinderpartijtjes gemeld. Voor privé partijtjes kan er ook nog steeds, buiten de reguliere voorstellingen, worden gereserveerd voor een feestje met alles er op en er aan: de befaamde Koos Kneus speculaasjes, verkleedkleren en een schminkster.’

Ga vanaf 5 september dus vooral weer genieten van Poppentheater Koos Kneus. Kijk ook in de agenda van oost-online.