Home Dwars nieuws MMXX: een jaar tekeningen

MMXX: een jaar tekeningen

0

In zijn tuinhuisje in de Dapperbuurt maakte Raoul Chailloux elke dag van het jaar 2020 een tekening over een nieuwsfeit. De bosbranden in Australië, Donald Trump, Black Lives Matter, de onthoofde leraar Samuel Paty, het coronavirus en nog veel meer komt voorbij in MMXX, een fraai gebonden boek waarin een groot deel van die tekeningen is gebundeld.

John Prop | Foto Frank Schoevaart

Raoul Chailloux: ‘Het begon als een uitdaging van twee vrienden uit de kunst. Ik was een tijdje wat minder actief als kunstenaar en toen zeiden die twee: ‘Jij gaat een serie tekeningen maken en daar een boek van uitgeven.’ Daarop besloot ik om heel 2020 iets uit het dagelijkse nieuws als onderwerp te nemen. En dat heb ik het hele jaar door met veel plezier gedaan. Sterker nog: ik vond het een verademing om me zo lang aan één ding te kunnen wijden.’

Directheid

‘Ik kom uit een kunstmilieu: mijn vader was graficus, mijn moeder heeft lange tijd een galerie gerund. Na de grafische school ging ik naar de Rietveld Academie. Ik werkte als beeldhouwer en maakte tentoonstellingen, maar heb daarnaast altijd getekend. Voor het maken van een tekening is maar weinig ruimte en weinig materiaal nodig – een potje inkt en een kroontjespen en ik kan aan de slag – en je hebt al heel gauw resultaat: die directheid bevalt me goed en die zit ook in het boek.’ In het verleden heb ik hele grote tekeningen gemaakt, of juist hele kleintjes. Voor dit boek hield ik consequent vast aan het A3-formaat. Ik heb aanvankelijk wel gedacht om alleen in zwart-wit te werken maar merkte al gauw dat ik kleur nodig had om emotie uit te drukken, zoals rood voor dramatiek of strijd. Zwart heeft voor mij een associatie met vervreemding, en natuurlijk met de dood. Soms werk ik met krijt of met verf en soms gebruik ik ook tekst, maar het blijven voor mij tekeningen. Ik scheer als het ware over het nieuws heen en daarom zou ik het geen echte illustraties willen noemen, maar persoonlijke impressies. Toch zou ik best een vast hoekje in een krant willen verzorgen. Uiteindelijk wil je dat je werk wordt gezien.’

Concentratie

‘Dit project maakte dat ik scherp moest zijn. Ik wilde zo direct mogelijk communiceren: in korte tijd een helder beeld neerzetten dat geen verdere uitleg behoeft. Inspiratie is altijd belangrijk, maar hier ging het vooral om Black Lives Matter Aerosols Reinbert de Leeuw concentratie. Soms produceerde ik acht tekeningen in een week, soms waren het er vijftien. Ik streefde naar een gemiddelde van drie, vier echt goede resultaten per week. Wat ik belangrijk vond is dat het een nieuwsfeit betrof dat echt van het moment was, iets dat nog jaren later als typerend voor 2020 zou worden gezien. Ik had wat dat betreft geen klagen, want het was me het jaartje wel.’ ‘Toen 2020 voorbij was, betekende dat ook het einde van het project. Maar ik vond het veel te leuk om ermee te stoppen en ben er dan ook verder mee gegaan. Het nieuws gaat immers ook gewoon door…’

MMXX van Raoul Chailloux is in eigen beheer verschenen in een oplage van 150 stuks. Op het moment van schrijven zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar. Meer informatie www.raoulchailloux.com