Home Dwars nieuws Moe van armoede

Moe van armoede

1

Armoede was het onderwerp van een reeks rondetafelgesprekken in de Muiderkerk aan de Linnaeusstraat. Het initiatief hiervoor is gekomen van Gianni Da Costa, diaconaal opbouwerker Elthetokerk, Jannekee Jansen van Jungle Theater Amsterdam en antropoloog Mariska Stevens.

Daan van Pagée | Dwars

‘Armoede speelt zich vooral af achter de voordeur. Dat heeft ook te maken met schaamte, omdat mensen vaak denken dat het hun eigen schuld is,’ vertelt Mariska Stevens. Een schuldgevoel dat nog eens wordt aangewakkerd door reclamespotjes waarin geld, rijkdom, een fraai uiterlijk en status de norm zouden zijn. Antropoloog Stevens vertelt onder meer over de falende Participatiewet die begin 2015 mede als gevolg van de recessie werd ingevoerd om het voorafgaande stelsel van sociale zekerheid te vervangen. Het doel ervan was bezuinigen zonder op kwaliteit in te boeten. Maar intussen zijn mensen met een handicap het slachtoffer van het opheffen van de sociale werkplaatsen en mensen met een uitkering worden massaal uitgenodigd om als tegenprestatie verkeersregelaar te zijn of om in een of ander overheidsgebouw de plantjes water te geven of zo.

Gevarenzone
Voor iedereen die wil of kan werken is er altijd dat woud van regels. Janine, één van de deelnemers aan het rondetafelgesprek, vertelt dat ze als gevolg van haar hoge sensitiviteit en de hectiek van de markteconomie-samenleving volledig arbeidsongeschikt is verklaard. Toch wilde ze graag een aantal dagdelen de post rondbrengen. Heerlijk in de buitenlucht, dwarrelende gouden regen van herfstbladeren, het geluid van spelende kinderen, de geur van de bakker van Oost in de Sumatrastraat. En dan toeristen de weg wijzen naar Coffeeshop Best Friends in de Molukkenstraat of naar het nieuwe Club Harbour Hotel aan de Cruquiusweg. Maar de innerlijke sensitiviteitsmeter van Janine kwam al snel weer in de rode gevarenzone toen ze geconfronteerd werd met de regelgeving van haar uitkeringsinstantie, de bureaucratie, plus de belanghebbenden in de zorg-organisatiestructuur.

Winstmarkt
In het novembernummer van ‘Magazine MUG’, gratis maandblad voor minima en voor iedereen die zich maatschappelijk betrokken voelt, staat het verhaal van André (54) die een bijstandsuitkering heeft. Jarenlang verhuurde hij twee zolderkamers aan een student voor € 300 per maand, waarvan hij €150 zelf mocht houden. Nu de regels door de Participatiewet flink zijn aangescherpt zou André daar nog maar € 75 van overhouden. Het ergste van deze marktwinst-denkende cultuur is nog wel dat hij zijn zolderkamer nu niet meer voor een vriendenprijs mag verhuren. Want de overheid eist een ‘marktconforme’ huurprijs. Niks voor André, die weigert zich als huisjesmelker te gedragen. En wel jammer voor de kamernood onder studenten…

Sprookje
Na het rondetafelgesprek over het thema ‘armoede’ in onze stad, komen de NOS-Journaal-beelden weer boven van koning Willem-Alexander die deelnam aan de landelijke actie ‘NLdoet’, de grootste jaarlijkse ‘vrijwilligersactie’ die ook nu weer georganiseerd werd door het Oranje Fonds. Zijne majesteit met een kruiwagen vol boomsnippers in de sprookjestuin van kinderboerderij De Veenweide in Soest. NOS-beeldmateriaal voor de goedgelovige consument thuis voor de buis.

Armoede alfabet
Om de vooroordelen over armoede te doorbreken en uit de taboesfeer te halen, presenteert antropoloog Mariska Stevens op donderdag 30 januari in het Jungle Theater tussen 15.00 en 17.00 uur het resultaat van deze reeks rondetafelgesprekken gebundeld in haar boek ‘Het armoede alfabet van Treintje Rosewater en Sonja Abdelmiskin’. Een paar sprekers vertellen hun eigen verhaal en er vindt er een debat plaats aan de hand van stellingen. Wees welkom in het Jungle Theater in de Tweede van Swindenstraat 26

1 REACTIE