Home Kunst Mokums eerbetoon aan Jules Deelder in Oost

Mokums eerbetoon aan Jules Deelder in Oost

0
Eerbetoon aan Deelder onder de Amsterdamsebrug bij het Flevoparkbad.

Nederland is een stukje saaier geworden. Nachtburgemeester van Rotterdam, stadsdichter van 010, voordrachtskunstenaar, fervent Spartafan, jazzkenner en -muzikant Jules Deelder verwisselde op donderdag 19 december het tijdelijke voor het eeuwige. Hij werd 75 jaar. In Oost wordt hij geëerd met een en profil graffity kunstwerk onder de Amsterdamsebrug.

Hester Aalberts

 ‘Als dichter is het zo: of je gaat jong dood, maar als je op een gegeven moment ziet dat je dat romantische idee niet meer haalt, dan maar heel oud. Niet ergens in het midden’, aldus de dichter toen hij zeventig werd. Heel oud is hij dan misschien niet geworden, maar wat heeft hij geleefd. Volgens een dierbare is hij 150 jaar geworden, ‘… want hij leefde voor twee’. Speed hield hem naar eigen zeggen op de been (‘anders pleurt ik uit elkaar, kijk maar naar Herman!’), hij was grootinnemer van zijn eigen gin merk Deelder Hard Gin en bij Verborgen Verleden van NTR maakte de markante Rotterdammer eerst even een pitstop bij de plaatselijke coffeeshop voordat hij zijn verleden in dook.

Foto Sanne Donders

‘Hij heeft wonderschone dingen geschreven.’

Goede vriendin Loes Luca sprak in Metronieuws de wens uit dat hij postuum geëerd zal worden met de P.C. Hooftprijs. ‘Hij heeft wonderschone dingen geschreven.’ Dat de dichter met het zwarte maatpak, de zwartgelakte nagels, het glad achterovergekamde haar en de vlinderbril niet altijd even positief was over Amsterdam weerhield de Amsterdamse illustrator en artdirector Dr. Tiquestar er niet van hem te eren met een muurvullende beeltenis. ‘Hij liep wel te kankeren op Amsterdam, maar ik geloof dat hij stiekem wel hield van deze stad’, aldus de kunstenaar tegen Lex Bezemer van het AD.

Deelder wordt op 31 december in besloten kring begraven.

Het gedicht dat hij schreef voor dochter Ari:

Lieve Ari
wees niet bang
De wereld is rond
en dat istie nog lang
De Mensen zijn goed
de mensen zijn slecht
Maar ze gaan allen
dezelfde weg
Hoe langer je leeft
hoe korter het duurt
Je komt door het water
en gaat door het vuur
Daarom lieve Ari
wees niet bang
De wereld draait door
en dat doetie nog lang

© J.A. Deelder
From: Renaissance: gedichten ’44-’94
Publisher: De Bezige Bij, Amsterdam, 1994