Home Overzicht Monument van de Joodse Erkentelijkheid verhuist naar Weesperplein

Monument van de Joodse Erkentelijkheid verhuist naar Weesperplein

0

Het Monument van de Joodse Erkentelijkheid krijgt een plaats in de groenstrook op het Weesperplein. Door de komst van de metro werd het monument verplaatst naar het plantsoen in de Weesperstraat. Onlangs moest het monument plaatsmaken voor het Nationaal Holocaust Namenmonument. Maar in februari is het monument terug op het Weesperplein.

In 1950 werd Monument van de Joodse Erkentelijkheid onthuld op het Weesperplein. Het was een dankbetuiging voor de Amsterdammers die de Joodse bevolking hebben geholpen in de Tweede Wereldoorlog. Het monument heeft maar kort op het Weesperplein gestaan. In de jaren 60 verhuisde het naar de tijdelijke locatie aan de Weesperstraat, vanwege de bouw van de metrolijn. Het bleef daar staan tot afgelopen zomer. Toen moest het worden verwijderd vanwege de bouw van het Nationaal Holocaust Namenmonument.

Na een participatietraject waarin verschillende locaties aan bod zijn geweest, is door het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum besloten het monument terug te plaatsen op het Weesperplein. Met deze verhuizing is het monument na 52 jaar weer thuis.

De plaatsing van het monument zal eind januari of begin februari gebeuren. Voor zover nodig zal het dan nog gerestaureerd worden.