Home Dwars nieuws Mooi Oost in nieuwe wandelgids

Mooi Oost in nieuwe wandelgids

0

Ode aan Oost is vers van de pers. In de gids staan negen wandelingen door de verschillende buurten van Oost, van de statige Plantagebuurt tot de nieuwbouw in IJburg, Cruquiuseiland en het Amstelkwartier. Voor Dwars beantwoordt de auteur een aantal vragen over de nieuwe gids.

Lucy Deutekom

Waar komt het idee voor ‘Ode aan Oost’ vandaan? ‘Ik ben opgegroeid in de Watergraafsmeer en heb daar fijne herinneringen aan, zaterdagse schaatslessen op de Jaap Edenbaan, patat halen bij Haentje en bij mijn opa en oma logeren die aan het Mariotteplein woonden. Vijf jaar geleden vertrok ik voor langere tijd naar Dublin en daar heb ik vorig jaar een reisboek over geschreven. Toen dat af was, dacht ik: waarom ga ik ook niet over mijn buurten van Amsterdam schrijven? Dat ben ik gaan doen, het resultaat is een gids met veel foto’s, wandelroutes en verhalen van bewoners.’

Wat voor wandelroutes staan erin?
‘De routes gaan voor een deel door de oude buurten van de Watergraafsmeer en de Plantagebuurt, en door nieuwe wijken die nog volop in beweging zijn, zoals Cruquiuseiland, Zeeburgereiland en het Amstel- en Bajeskwartier. Hier wordt op het moment van alles gebouwd, enkele historische pareltjes worden gelukkig gerenoveerd. Zo is het Insulindehuisje op Cruquiuseiland gered van de sloop en volledig herbouwd, met origineel tegeltableau. Het was het kantoor van een importeur van kokosolie uit Java, nu zit daar proeflokaal Bruut bier. Dit stukje historie geeft de charme die de nieuwbouw goed kan gebruiken. De beschreven wandelingen variëren in lengte van een klein uur tot tweeënhalf uur.’

Bewoners komen aan het woord, hoe dat zo?
‘Ik heb een zwak voor persoonlijke ver halen van mensen, ik wilde niet alleen de wandelroutes beschrijven maar ook naar voren laten komen hoe mensen zich verbonden voelen met Amsterdam-Oost. Onze buurt is een stukje van wie we zijn. Ik heb veel bewoners gesproken, waaronder iemand die nog in het oude dierenasiel aan de Polderweg heeft gewerkt en iemand die zich op vele manieren inzet voor de Elthetokerk aan de Javastraat. Herman Koch en Aaf Brandt Corstius hebben hun verhaal gedeeld en cabaretier Lebbis vertelt over zijn kwajongensjeugd in de Watergraafsmeer, als zoon van televisiewinkeleigenaar Sibbel.’

Wat is jouw favoriete wandeling in Oost?
‘Ik heb een vast ommetje dat ik bijna dagelijks maak vanuit mijn woning in de Indische Buurt. Hiervoor loop ik door het Flevopark, langs het Amsterdam-Rijnkanaal en door Science Park en het Flevopark weer terug. Een perfect rondje van 50 minuten. Vooral het stuk uitwaaien aan het kanaal is heerlijk, ik kijk graag naar de enorme vrachtschepen die voorbijkomen. Het is geweldig de spechten te horen en de aalscholvers op palen in het Nieuwe Diep te zien zitten. Misschien moet ik maar een verrekijker gaan aanschaffen voor de kleinere vogeltjes. Ik vind Cruquiuseiland verrassend, hier staan drie oude wijnsilo’s opgeslagen die nog omgebouwd zullen worden tot appartementen. Een andere route combineert het nieuwe Amstelkwartier met de oude weilanden langs de Amstel, dit is een afwisselende route van stad en platteland. Op een zonnige dag is slenteren door het Diemerpark en over Steigereiland heerlijk, de mix van zelfbouwkavels is fascinerend.’

Ode aan Oost is te bestellen via [email protected] en ligt in Boekhandel Linnaeus, Middenweg 29.