Home Overzicht Mooie vakantie in Oost: Beleef het Oosterpark

Mooie vakantie in Oost: Beleef het Oosterpark

0

Wandelen, picknicken, spelen, plonzen in het pierenbadje, joggen, tai-chi, mediteren en lezen. Het kan allemaal in het Oosterpark. De muziekkoepel is het centrum van het park voor allerlei activiteiten. Het Oosterpark is het eerste grote park van Amsterdam. Het is een Engels ontwerp van het landschapsarchitect Leonard Springer. Door de speelse vijver, inclusief het eilandje in het midden van de vijver biedt het park een levendig beeld.

Oost bied je prachtige parken waar veel te beleven valt. Weer of geen weer, vandaag gaan we naar het Oosterpark. Daar en in de nabije omgeving valt meer te beleven dan je zou denken. We zetten het op een rijtje.
Grote speelweide

Op de grote speelweide is het op mooie dagen vrij druk. In een gezellige sfeer wordt er gespeeld, geluierd, gedronken, geluncht en je hebt geen toestemming nodig om te barbecueën. Om kinderen en sporters de ruimte te geven, zijn honden op de grote speelweide niet toegestaan.

Fauna en flora

Door het park loopt een prachtige grote waterpartij. Op verschillende plaatsten staan in het park monumentale bomen. Door wateroverlast hebben sommige bomen het moeilijk. Veel vogels zijn er ook. In het park komen enkele bekende stadsbroedvogels voor als koolmees, pimpelmees, heggenmus, roodborst en winterkoning. In wintermaanden zijn de grote bonte specht en de boomkruiper met regelmaat in het park te zien. Een bekende wintergast is de koperwiek. Sinds enkele jaren wordt het park vaak bezocht door zwermen van vele halsbandparkieten.

Voor de kids

Bij Hotel Arena is een nieuwe fontein annex speelgelegenheid ingericht. Die bestaat uit een helling van voetpad naar de waterpartij waarop rotsblokken liggen. Tussen en op die rotsblokken zijn twaalf spuwers geplaatst die onregelmatig water spuiten.

Aan de noordzijde van het park bij het Tropenmuseum is een pierenbad ontworpen door Aldo van Eyck te vinden. Het is omgeven door een grote groene weide. Er zijn openbare toiletten beschikbaar.

Naast het Generator Hostel, vind je een natuurlijke speeltuin die is aangelegd in 2017 De speeltuin is voornamelijk bestemd voor de kleine bezoekertjes van het Oosterpark. De kinderen kunnen hier tussen bestaande en nieuw te planten bomen naar hartenlust graven in het zand, schommelen, klimmen en glijden of spelen in het klimtoestel of het palenbos.

Monumenten en kunst

Je zou het Oosterpark ook een beeldenpark kunnen noemen. In het Oosterpark staan twee bijzondere monumenten. Het Monument Slavernijverleden van de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries. Het monument werd in 2002 geplaatst ter nagedachtenis aan de afschaffing van de slavernij in Nederland op 1 juli 1863. Iedere zomer op 1 juli vindt daar een herdenking plaats van het slavernijverleden van Nederland. Een ander belangrijk gedenkmonument is De Schreeuw. In november 2004 werd de Nederlandse filmmaker en columnist Theo van Gogh vermoord. Aan de oostkant van het Oosterpark, niet ver van de plaats waar de moord plaatsvond, werd in 2007 onder grote belangstelling het monument voor Van Gogh onthuld.

Ongeveer midden in het park bevindt zicht een tekststeen, gemaakt in 1948 ter viering van de plant van een boom ter gelegenheid van de kroningfeesten voor Juliana der Nederlanden in september 1948. Verspreid over het Oosterpark staan verschillende beelden en monumenten. Zo maakte schrijver en kunstenaar Jan Wolkers het monument voor de Nederlandse literaire Beweging van Tachtig: een stalen vlam aan de oever van de vijver. Daarnaast zijn er tal van kunstwerken zoals de Titaantjes, een ode aan het werk de van schrijver Nescio die in de buurt van het park heeft gewoond en gewerkt. Andere kunstwerken zijn onder meer de Bokkenrijder en Spelende kinderen.

Het Kunsthek aan het hek van het Oosterpark aan de Linnaeusstraat bestaat uit zeven vitrines. Hier exposeren kunstenaars uit de buurt. Of er hangt kunst over de buurt. Deze openlucht expositieruimte kun je 24/7 bezoeken. Je hoeft geen kaartje te kopen, iedereen is welkom!

Tropenmuseum

Wanneer was de laatste keer dat je in het Tropenmuseum bent geweest? Of moet de eerste keer nog komen? Het is een museum over wereldculturen en is gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van Nederland. Het indrukwekkende rijksmonument gelegen aan het Oosterpark dateert uit 1926. De imposante centrale Lichthal biedt een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: een omvangrijke vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende expo’s. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Tropenmuseum Junior is speciaal voor kinderen van 6 t/m 13 jaar en staat bekend om het aansprekende museumconcept: zien, aanraken, beleven en meedoen. Als je Tropenmuseum Junior binnenstapt, stap je in een andere wereld.

Het museumcafé, Café de Tropen, serveert heerlijke lunch. De prima tussenstop voor je wandeling.

Gebouwen in en rond het park

Regelmatig komt de Lourdesgrot van het Sint Elisabeth Gesticht in het nieuws als het Mariabeeld uit de grot opnieuw is gestolen. De grot vind je bij hotel Arena. Het is leuk om eens te zoeken naar de grot die al sinds 2003 Rijksmonument is.

De muziektent staat dan al jaren op de prominente plaats in het park. Het bouwwerk werd op 3 juli 2012 tot gemeentelijk monument.

De gebouwen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen bieden niet alleen onderdak aan het Tropenmuseum. In het KIT-gebouw is een Nederlands multidisciplinair kennisinstituut voor internationale, economische en interculturele samenwerking. Anno 2020 staat de ontwikkeling van praktisch toepasbare kennis voorop.

Na het verwijderen van hekken die rondom de gebouwen die bij het park staan, is het Oosterpark in ieder geval voor het gezicht groter geworden. Niet alleen de hotels die zijn gevestigd in voormalige universiteitsgebouwen, maar ook het Metis Montessori Lyceum is nu ook vanuit het park bereikbaar.

Vlakbij het Oosterpark staat OLVG Oost en op het adres Oosterpark 82 is het Witsenhuis gevestigd. Daarin bevindt zich het voormalige atelier van Willem Witsen. In het huis zijn etages beschikbaar voor schrijvers als tijdelijke woonruimte.

Activiteiten

Met enige regelmaat wordt het Oosterpark omgetoverd tot een festivalterrein met Roots Open Air en het Keti Koti Festival. Dat festival sluit aan op de jaarlijkse herdenking Slavernijverleden bij het nationale monument op 1 juli. De muziektent biedt ruimte voor tangodansen en allerlei voorstellingen. Voor de muziektent zijn mensen regelmatig actief met Tai-chi. Even verderop aan de rand van het water is de spreeksteen waarop iedereen zijn of haar zegje kan doen. Je kunt elke zondag om 13.00 uur de steen beklimmen.

Horeca

In het park heb je de terrassen van Hotel Arena, Generator Hotel en restaurant De Tropen. In de omgeving zijn er volop cafés en restaurants zoals Louie Louie, de Biertuin, Knus en Bar Bukowski.

Gratis wifi

Parkbezoekers hoeven zich alleen (eenmalig) te registreren om gratis gebruik te maken van het netwerk van serviceprovider ZapFi. Het wifi-netwerk is beschikbaar in het gebied rondom de Muziekkoepel en het Pierenbadje.