Home Overzicht Mooie vakantie in Oost: Onthullende wandel-audiotours

Mooie vakantie in Oost: Onthullende wandel-audiotours

0

Een tocht langs streetart in Oost en een wandeling over herrezen beelden Oostelijk Havengebied. Ze laten allerlei zaken zien waar je meestal straal aan voorbijloopt. Naast deze twee interessante wandel-audiotours door Oost zijn er nog zes tours door andere delen van de stad. Zo is er een bedevaart van Fatima naar Lourdes in West en ontdek je in Zuid de Amsterdamse Schoolbruggen. Als het toch vakantie is…

De audiotours laten je de ontdekkingen zien van twee Amsterdamse wandeljournalisten die door Corona scherper om zich heen gingen kijken. De tochten zijn gemiddeld acht kilometer lang en hebben elk zo’n achttien speciale kijkpunten. De audiotours zijn te beluisteren in de gratis te gebruiken app IZI Travel voor smartphones.

In onze dagelijkse omgeving valt heel wat te zien, waar we meestal achteloos aan voorbij lopen. Althans dat is de ervaring van de makers, de wandeljournalisten Hans Farjon en Bert Stok. Door de Corona verschoof hun focus van wandelgebieden in het (verre) buitenland naar de stad waar ze ruim veertig jaar wonen én wandelen. Zo ontdekten ze bij hun om de hoek een garagedeur met het opschrift Nuestra Senhora de Fatima. Het bleek de toegang naar een echte katholieke kerk op het binnenterrein. Zonder toren, dat wel.

In één jaar 2000 kilometer door Amsterdam

Ze wandelden de hele stad door, vooral buiten het centrum. In een jaar tijd de afstand van Amsterdam naar Santiago de Compostella. Ze liepen door de levendige winkelstraten van Nieuw West en gingen in de Bijlmer op zoek naar wat rest van de groene droom van de stedenbouwkundige Siegfried Nassuth. En wat te denken van een bedevaart van Igreja de Fatima in staddeel Westerpark naar Lourdes aan de Sloterplas. Niet om te bidden, maar nieuwsgierig naar wat er met de kerken is gebeurd die ze onderweg tegenkwamen. En hoe zit het met wonen op het water, street art, historische gevelreclames, Amsterdamse Schoolbruggen en zoekgeraakte, maar weer herrezen standbeelden? In deze serie audiotours komt het allemaal aan bod. Natuurlijk maakten ze ook een korte wandeling langs bierbrouwerijen. Maar die houden ze nog even voor zich tot we er weer onbekommerd naar binnen kunnen. Wat in het vat zit, verschraald niet.

Elke audiotour is te beluisteren met de gratis te downloaden app IZI travel voor Android en Apple smartphones. In de audiotour krijg je een routekaart te zien met kijkpunten. Als je de app geopend hebt en een van die punten nadert, start automatisch een verhaal. Op de smartphone kunt u dat verhaal ook lezen en (historische) foto’s bekijken. De routes zijn relatief kort want kijken en snuffelen vraagt heel wat tijd.

Audiotours

  • Street Art Amsterdam Oost | langs allerlei vormen van straatkunst in de Transvaal- en Indische buurt, van de Wibautstraat tot aan het Flevopark.
  • Herrezen beelden Oostelijk Havengebied | Joop, Keesje, Amphitrite en anderen verdwenen met de rederijen uit de haven, maar staan nu weer tussen prachtige nieuwbouw te pronken op de kade.
  • De Nieuwe Bijlmer | Op zoek naar wat rest van de Oude Bijlmer, de groene droom van stedenbouwkundige Siegfried Nassuth
  • Van Fatima naar Jeruzalem, deel 1  en 2 | Bedevaart langs 35 gebedshuizen in het oude en nieuwe westen van Amsterdam. Een tocht door de geschiedenis van kerkbouw, langs een baaierd aan levende geloofsgemeenschappen.
  • Wonen op het water rond het IJ | De Houthavens, Schoonschip, de Ceuvel en nog veel meer rond het Blauwe Plein van Amsterdam.
  • Langs art nouveau & gevelreclames | Kleurrijke muurdecoraties van de Haarlemmerstraat en -dijk, de Jordaan, de Da Costabuurt en de Hallen.
  • Over Amsterdamse Schoolbruggen | Langs het Amstelkanaal in Plan Zuid rijgen de prachtige bakstenen bruggen van architect Piet Kramer en beeldhouwer Hildo Krop zich aaneen.

Meer op www.avontuurlijkwandelen.nl