Home Amstel- en Bajeskwartier Muyskenkwartier, naam voor nieuwe wijk in Overamstel

Muyskenkwartier, naam voor nieuwe wijk in Overamstel

0

De afgelopen weken kon je stemmen op een nieuwe naam voor het gebied tussen Tuinpark Amstelglorie en de Duivendrechtsevaart. Met ruim een derde van de stemmen won de naam Muyskenkwartier. In de wijk komen nieuwe woningen, speelplekken en meer groen in een nieuw buurtpark. Het doel is de wijk levendiger maken zonder de rust te verliezen.

De keus Muyskenkwartier naam ligt voor de hand, omdat de Joan Muyskenweg dwars door het gebied loopt. Joan Muysken was een Nederlands ingenieur en de laatste rector magnificus aan de Technische Hogeschool in Delft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog besloot Joan Muysken de hogeschool te sluiten, nadat de studenten werden verplicht een loyaliteitsprogramma van de bezetters te ondertekenen.

Het Muyskenkwartier was in het verleden altijd een bedrijventerrein met historische panden zoals de oude colafabriek en een koffiefabriek. Op Muyskenkwartier wonen nu al bewoners, er zijn twee hotels en veel nieuwe bedrijven zijn hier gevestigd. In de plannen blijft er ruimte voor bedrijven en komen er ongeveer nieuwe woningen. Het gaat om ongeveer duizend nieuwe woningen bestaande uit sociale huur, middeldure huur- en koopwoningen. Er komt meer groen, er komt een buurttuin en er komen nieuwe speeltuinen. Bij de kade en bij de Joan Muyskenweg wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht. Er komt een nieuwe weg van het metrostation tot de insteekhaven. De wens is ook het metrostation op te knappen.

‘Het is goed dat de wijk nu een naam heeft’, zegt stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege. ‘Een naam kan helpen bij het creëren van een gevoel van identiteit en gemeenschap. Het draagt bij aan verbondenheid en de trots op de buurt. Uiteindelijk maken de bewoners en ondernemers het karakter van de wijk.’

Dit najaar worden de plannen voorgelegd aan de gemeenteraad. De herontwikkeling van Muyskenkwartier zal naar verwachting in 2025 van start gaan.

Check de plannen Muyskenkwartier