Home Agenda Fototentoonstelling over mentale gezondheid op IJburg

Fototentoonstelling over mentale gezondheid op IJburg

0

De fototentoonstelling ‘Open over Depressiviteit’ maakt de mentale gezondheid van de jeugd zichtbaar en bespreekbaar. Dertig jonge ervaringsdeskundigen delen hun persoonlijke verhaal en vertellen over hun mentale kwetsbaarheid. Van 25 september tot 16 oktober is de expositie te zien op de Pampuslaan op IJburg. Naast de tentoonstelling zijn er drie weken lang diverse activiteiten binnen het thema mentale gezondheid.

‘Praten over je problemen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is zo ontzettend belangrijk’, zegt stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer. ‘We hopen dat deze tentoonstelling een eerste stap is om over mentale uitdagingen te praten makkelijker wordt. We willen laten zien dat jongeren er niet alleen voor staan en dat er hulp beschikbaar is. Het welzijn van jongeren en hun opvoeders is een van mijn prioriteiten. We besteden hier daarom veel aandacht in Oost.’ Op 25 september opent Carolien de Heer de tentoonstelling.

In Nederland ervaren veel jongvolwassenen angst, stress en somberheid. Drie op de vijf jongeren in Amsterdam tussen de 16 en 25 jaar oud heeft last van mentale problemen. In stadsdeel Oost zijn er plekken om over mentale gezondheid te praten, met elkaar of anoniem. De tentoonstelling biedt familieleden, vrienden en professionals de mogelijkheid om de weg naar hulp en advies te vinden. Jongeren en opvoeders worden via een QR-code op de portretten doorverwezen naar lokaal preventief aanbod.

Vorig jaar september was de tentoonstelling al te zien op het Oranje-Vrijstaatplein. Ook toen konden jongeren drie weken lang deelnemen aan diverse activiteiten binnen het thema. De betrokken jongerenorganisaties waren enthousiast en zagen dat het een effect had op de jongeren. Dat is de reden dat de reizende tentoonstelling nog een keer naar Oost komt. Nu naar IJburg staat direct voor het IJburg College.

In samenwerking met jongerenwerk, buurtpartners, ouder-kindteams en het IJburg College zijn er gedurende drie weken verschillende activiteiten georganiseerd. Het programma bestaat uit debatavonden, theatervoorstellingen, wandelingen en nog veel meer. Iedereen is welkom.

Op maandag 25 september om 16.00 uur opent stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer de tentoonstelling op Pampuslaan 1. Bij de opening treden jongeren op met dans en spoken word. Meer informatie over de tentoonstelling en het programma.