Home Kunst Muziek onder het spoor

Muziek onder het spoor

0

Station Muiderpoort kent een paar verrassingen. Eén ervan is dat het een muziek-educatiecentrum herbergt. Mensen kunnen hier leren zingen of een instrument bespelen. Boven denderen de treinen voorbij. De vraag is: hoe lang kan hieronder nog gemusiceerd worden? De toekomst lijkt onzeker.

Tekst Hannie Raaff | Foto Arjen Poortman | IJopener

Martin Govers (57) is een van de 25 ‘buurtberoemde mensen’ die een ereplek hebben gekregen op het kunstwerk van Serge Verheugen, op het derde perron van het Muiderpoortstation. De NS wil hiermee een eerbetoon geven aan mensen die belangrijk zijn voor de buurt. Toch maakt de NS het Govers moeilijk in het voortbestaan van zijn zaak.

Leuk voor de buurt
Vijftien jaar geleden nam Govers een muziekschooltje over. Hij had al een licht- en geluidstudio; nu leek hem een muziek-educatiecentrum leuk voor de buurt. De locatie was op het terrein waar de Polderweg loopt, maar het pand daar werd gesloopt. Hij kreeg een nieuwe plek bij de Spaklerweg, maar die lag te ver uit de buurt. De ruimte die Govers bij de NS kon huren, onder het Muiderpoortstation, was ideaal. Niemand had last van ze. Er moest weliswaar veel aan vertimmerd en geïsoleerd worden opdat de muzikanten elkaar niet stoorden, maar het lag midden in de buurt. ‘Het was een normaal huurcontract voor een zakenpand. Eerst voor vijf jaar, dan voor drie jaar, dan per jaar met wederzijds een opzegtermijn van één jaar’, vertelt Govers.

Het centrum wordt bezocht door 240 tot 260 leerlingen uit Oost en de eilanden, zowel kinderen als volwassenen. Dertig docenten geven les, allemaal zzp’ers. Leerlingen hebben de keuze uit twintig verschillende instrumenten en zangles. Samen met de docenten bepalen ze wat voor muziek ze willen en kunnen spelen; er wordt niets centraal voorgeschreven. Het muziekcentrum krijgt geen subsidie van de gemeente. Wel kunnen ouders met een laag inkomen en een stadspas hun kinderen vijf muzieklessen laten volgen, met een eigen bijdrage van vijf euro. Als kinderen door willen gaan, vraagt Govers voor hen een bijdrage aan van het Jongerencultuurfonds.

Andere plannen
Maar intussen heeft de NS andere plannen met de ruimte van het muziek-educatiecentrum. Twee jaar geleden werd de huur opgezegd, maar op het laatste moment toch weer verlengd. In april is de huur weer opgezegd, maar Govers hoopt dat hij toch weer een jaar door kan. Ook voor de andere winkeliers in het Muiderpoortstation is de toekomst onzeker. Voor Govers is het probleem dat een nieuwe locatie vinden erg moeilijk is. In een woonwijk kan je niet zitten en ook kantoren houden niet van geluidsoverlast. En de ruimte moet goed te isoleren zijn, want leerlingen moeten ook elkaar niet storen. Een redelijke oplossing zou kunnen zijn dat het muziekcentrum intrekt bij de Q-Factory in Oostpoort. Maar vastgoedbedrijf Astoria vraagt een huur die 250 procent hoger ligt dan de huidige. Govers zou subsidie moeten aanvragen of stoppen. Z’n zaak loopt als een trein. Past dus naadloos bij de NS, zou je zeggen. En dan komt het bevrijdende telefoontje: Govers’ muziek-educatiecentrum mag nog een jaar blijven. Gelukkig. Maar de onzekerheid blijft.