Zondag 12 maart. Het weer buiten ziet er net zo eentonig grijs uit als mijn agenda vandaag. Geen werk, geen sociale verplichtingen, wat te doen? Mijn tv-scherm heb ik al genoeg gezien en het wispelturige weer van de laatste dagen nodigt niet uit tot een buitenactiviteit. Gelukkig is daar de onvolprezen agenda van oost-online. Maar liefst negen activiteiten staan er vermeld voor deze dag, veel muziektheater maar ook activiteiten in de Hortus en in buurthuizen. Levert wonen in Oost me nog keuzestress op ook.

Henny Reusaet

Opeens herinner ik me de flyer die ik eerder deze week bij Genieten, bij het stadsloket op het raam geplakt zag. Muziekcafé Oost, een muzikale middag vol met afwisselende live muziek, gratis toegang. Altijd goede verhalen over gehoord, maar de drie edities die ze na hun doorstart in december hebben georganiseerd heb ik al allemaal gemist. Tijd om dit nu goed te maken.

Als ik iets voor half drie binnenstap bij Genieten zit de ruimte al goed vol. Op het podium is een soundcheck bezig maar stipt op tijd beginnen zangeressen Suzanne en Ammy met hun golden oldies. In een aanstekelijk enthousiasme en met soepele dansmoves. Veel podiumervaring, dat had host en organisator Theo van ‘t Hert bij aankondiging verteld en dat is ook duidelijk te zien.

Inmiddels zijn er programma’s uitgedeeld en kunnen we fijn een toelichting lezen over alle artiesten van vanmiddag. De volgende groep is Johnnie en de Surfers met jazz, blues en rock and roll. Hun swingende optreden heeft als aantrekkelijk neveneffect dat we ontdekken dat er gevorderde rock- en rolldansers onder het publiek te vinden zijn. Dat dansen wordt vervolgd tijdens de Daniël Montero Band. ‘I want to be special’ zingt hij, nou, iedereen die hem ziet optreden weet, dat is hij al. Zeker als hij even later flamboyant meedanst op een flamenco-liedje dat zijn eveneens Spaanse partner a capella op het podium zingt. Het verbaast me niets als ik wat later lees dat Daniel al tien jaar danst bij ons Nationale Ballet.

Al met al loopt het programma vanmiddag wat uit en het is dan ook jammer dat er tegen vijven al heel wat mensen naar huis moeten als de slotact nog moet beginnen. Cut2theBone, uptempo dance covers, staat te lezen in het programma, maar ze spelen ook goed dansbare eigen nummers en het voordeel van een leger wordende zaal is een grotere dansvloer voor de achterblijvende muziekliefhebbers. Die gaan zo op in de muziek dat de aangeboden hapjes niet eens opraken.

Pas om kwart over zes kondigt Theo het laatste liedje aan, we gaan eruit met een knal. Voldaan ga ik even later naar huis. Maar liefst zeventien top-muzikanten heb ik vanmiddag geteld. Dank je wel grijze lege dag, je bezorgde me een onverwacht feestje!

Check Muziekcafé Oost