Pip Blom is de frontvrouw van de naar haar genoemde band, die in Engeland veel bekender is dan hier. Ze woont al heel haar leven met plezier in Oost. Met haar band is ze veel op tour, dan vindt ze het heerlijk terug te komen in haar rustige buurt. oost-online muziekmedewerker Oscar Smit had een prettig gesprek met de jonge muzikant.

Oscar Smit

Pip Blom woont al sinds haar geboorte in hetzelfde huis, vlakbij de Middenweg. Tegenwoordig heeft ze daar een eigen etage, boven haar ouders. Al vanaf heel jong wilde ze muzikant worden. Wat niet zo gek is met een vader, Erwin Blom, die in de postpunk band Eton Crop speelde/ speelt en bij de VPRO meehielp 3voor12 op te zetten, waar Pip’s moeder, Leonieke Daalder, een aantal jaren de scepter zwaaide.

Als tiener begon Pip met een driesnarige gitaar liedjes te schrijven. Haar grote droom was toen: spelen op het Glastonbury Festival, het Lowlands van Engeland. In 2016 startte ze samen met haar broer Tender de band Pip Blom. Inmiddels is die droom uitgekomen, al in 2019 stond ze daar met de band.

Voor ons gesprek had ze café Mojo uitgekozen aan de Ringdijk, vlakbij haar huis. Als ik haar vraag of ze hier wel vaker komt, antwoordt ze dat ze niet zo regelmatig naar cafés gaat. Ze is veel weg met de band en zit liever rustig thuis. Als ze uitgaat, is dat vooral naar een concert en hoogstens een keertje met haar vader naar Elsa’s Café op de Middenweg.

In de band Pip Blom is bijna iedereen min of meer professional en ze repeteren veel. Aanvankelijk werd dat gedaan in de Q-Factory, maar omdat ze daar hun backline niet konden laten staan hebben ze tegenwoordig een eigen oefenruimte in Cinetol. De band tourt vrij regelmatig. De afgelopen jaren was dat rond 110 dagen per jaar. Vorig jaar namen ze bovendien hun net verschenen album ‘Bobbie’ in Engeland op, waardoor ze nog langer van huis af waren.

Tijdens de lockdownperiodes moest ze thuisblijven. Samen met haar moeder is ze toen dagelijks wandelingen van 10.000 stappen gaan maken vanuit hun huis. ‘Zo kwamen we op plekken in Oost die ik nog niet kende. Ik vind het leuk dat je vanuit ons huis best wel snel bij iets van natuur kunt komen en het is fijn dat we niet in een supertoeristische buurt wonen, het is gewoon een woonwijk. Ook woon ik dichtbij mijn oma in Amsteldorp, die ik vaak bezoek.’ Hierbij mag ook niet onvermeld blijven dat Pip om iets extra’s bij te verdienen, op loopafstand, parttime bij Intratuin op de Nobelweg werkt.

In Nederland is de band Pip Blom nog niet zo bekend. Dat is in Engeland wel anders. Daar werden ze al vanaf het begin veel op Radio 6 gedraaid. Ze kregen een contract bij het Engelse platenlabel Heavenly. Daarop kwam in december 2023 hun derde album ‘Bobbie’ uit. ‘We spelen veel in Engeland. We komen daar op plekken waar we nog nooit van gehoord hadden en we verkopen daar makkelijk 250 kaartjes. Vorig jaar hebben we een speciale instore-tour gedaan, met alleen maar kleine semiakoestische concertjes in platenwinkels.’

Voor 2024 staan er veel optredens gepland voor Pip Blom. De band is intussen een trio geworden. Drummer Gini heeft de band verlaten omdat ze een kind heeft gekregen. In februari gaan ze weer naar Engeland voor een uitgebreide tour. Vanaf eind van die maand gaan ze Europa in en in april geven ze in Nederland concerten. Maar allereerst staan ze op 18 januari op Eurosonic in Groningen, het festival waar ze in 2017 als onbekende act in een bijprogramma debuteerden.

Kortom, de kans is klein dat we Pip Blom de komende tijd in Oost zien wandelen, planten zien verkopen of koffiedrinken.

Check pipblom.com