Home Overzicht Namen en Nummers: thuis naambordje maken van joods slachtoffer WOII

Namen en Nummers: thuis naambordje maken van joods slachtoffer WOII

0

Een joods slachtoffer thuis uit WO II herdenken? Dat kan! Het herdenkingsproject Namen en Nummers zal voor de achtste keer actief zijn, maar dit jaar anders.

Sinds 2012 besteedt Namen en Nummers aandacht aan elk individueel joods slachtoffer die woonde in een deel van de Oosterparkbuurt. Deelnemers die zich ontfermen over een slachtoffer komen normaal gesproken op 4 mei naar het Kastanjeplein. Ze maken een naambordje van een joods slachtoffer en leggen dit op het juiste adres in het grote Stratenmonument. Daarmee brengen ze  een joodse buurtgenoot van weleer op rituele wijze symbolisch terug naar huis.

Van de 2.800 namen uit deze buurt zijn er inmiddels 2.500 naambordjes gemaakt. Er zijn nog 300 namen die geen naambordje hebben. We hopen dat deze 300 namen dit jaar toch een naambordje krijgen en jij kunt daarbij helpen door er thuis een te maken. Nu onze eigen vrijheid beperkt is, kunnen we ons beter inleven in de slachtoffers van toen. Als je contact opneemt met [email protected], leggen we uit waar je een plankje van Amsterdams stadshout kunt ophalen en sturen we je een naam met instructies. Je kunt op joodsmonument.nl, onze bron, informatie vinden over deze persoon. Het is voor gezinnen bijzonder om te doen. Je kunt de kinderen op deze manier over de oorlog vertellen. Een persoon herdenken werkt heel sterk voor kinderen.

Als alle 2.800 naambordjes klaar zijn, dan hopen we het Stratenmonument op 4 mei uit te leggen en alle namen op te noemen. Dit zou dan via Livestream gevolgd worden, daarover vind je informatie op onze website of Facebook. Namen en Nummers is een kunstproject van Ida van der Lee en wordt ondersteund door het buurtcomité, vele vrijwilligers en betrokken partijen.