Hij is goed in sprint, maar ook in lange afstand en is bij AV’23 de snelste van de jongens pupillen A1. Vorig seizoen werd Nathan(9) zesde bij de finale van de crosscompetitie in Bakkum. De atletiek weet hij goed te combineren met voetballen wat hij met veel plezier doet bij WV-HEDW. Jammer dat er door corona nu geen wedstrijden zijn, maar gelukkig mag de jeugd nog wel trainen. Nathan is snel en atletisch, maar denkt uiteindelijk dat hij liever wetenschapper wordt dan topsporter, want hij is ook nog eens heel slim.

Monique Admiraal | Foto’s Rochan Comello en Chiel Griffioen

Hoe lang ben je al lid en hoe ben je bij AV’23 terecht gekomen?

‘Ik ben lid vanaf de ini-mini pupillen, dus al meer dan drie jaar. Gelukkig heb ik niet heel lang op de wachtlijst gestaan. Ik hield altijd al veel van rennen. Onze buurman Sven zat vroeger op atletiek en zei dat ik dat moest gaan doen, maar mijn vader wilde graag dat ik op voetbal zou gaan. Toen ben gewoon allebei de sporten gaan doen! Atletiek vond ik vanaf het begin heel leuk en bij voetbal heb ik geleerd het leuk te vinden. Door training werd ik met voetbal technisch beter en vond ik het ook steeds leuker. Er komt een moment dat ik voor één van de twee moet kiezen, maar nu hoeft dat gelukkig nog niet en kan ik het combineren. Het is fijn dat ik dichtbij beide clubs woon, want AV’23 is maar vijf minuten fietsen vanaf mijn huis.’

Bij wie train je?

‘Ik trainde in het begin bij Joost Cosman, maar hij ging helaas al snel weg. Hij bedacht altijd hele leuke spelletjes. Nu train ik bij Rochan Comello (hoofdtrainer) en bij nog een aantal andere trainers; Mia, Daniël, Jasmijn, Mathieu, Lieke, Jasper en Marcel. Het zijn allemaal goede trainers, maar sommigen zie ik niet zo vaak omdat ik op zaterdag vaak een voetbalwedstrijd heb.

De trainingen zijn afwisselend, we doen altijd verschillende onderdelen, of we doen spelletjes. Er is bijvoorbeeld een spel met kaarten, dan moet je drie dezelfde kaarten hebben, ongemerkt ben je dan heel veel aan het rennen, want je moet steeds heen en weer. Aan het einde van de training gaan we altijd nog een stuk lopen, dat vind ik allerleukste. Andere kinderen zijn dan soms al moe, maar ik niet!’

Wat is jouw beste onderdeel?

‘Mijn beste onderdeel is de sprint, lange afstand rennen en verspringen kan ik ook goed. Mijn PR op de 40 meter is 6,7 sec, op de 600 meter 2:12,17 sec en met verspringen heb ik 3,55 meter gesprongen. Dit was allemaal bij de laatste clubkampioenschappen in oktober. Verder zijn er bijna geen wedstrijden geweest, dus we hebben hier niet veel voor kunnen oefenen. Balwerpen kan ik niet goed, vortex gooien en kogelstoten gaat beter. Bij wedstrijden wil ik graag winnen, maar ik kan goed tegen mijn verlies. Als de ander beter is, gun ik het de ander ook.’

Welke andere sporten beoefen je?

“Ik zat eerst op atletiek, vlak daarna ging ik op voetbal en natuurlijk heb ik op zwemles gezeten en heb ik mijn A en B diploma. Met voetbal zat ik eerst bij een andere club, maar nu zit ik bij WV-HEDW (Wilhelmina Vooruit-Hortus Eendracht Doet Winnen). Je hebt wel wat aan atletiek bij voetbal en andersom, want je moet toch je benen gebruiken en hard kunnen rennen.

Is jouw familie net zo sportief als jij bent?

Mijn vader heeft vroeger ook op voetbal gezeten en mijn broertje Samuel voetbalt net als ik bij WV-HEDW. Hij wil alleen niet op atletiek, want hij wil niet voor de moeilijke keuze komen te staan om voor een van beide sporten te moeten kiezen, daarom blijft hij gewoon lekker voetballen. Mijn vader doet nu aan kickboksen en mijn moeder heeft op korfbal gezeten. Tante Suus zit op yoga en ze kan heel goed zwemmen (ze is net een vis, zegt opa). Opa (ook aanwezig bij dit gesprek) vertelt dat hij rond zijn twaalfde/dertiende lid is geweest van AV’23. Hij moest toen bij training steigerungs (versnellingen) doen. Daar had hij nog nooit van gehoord, maar het was hartstikke leuk en je wordt er beter en sneller van!-

Ik hoorde dat je fan van Ajax bent?

‘Wij zijn echte Ajax fans en we kijken bijna elke wedstrijd! Mijn broertje heeft wel een beetje pech, want het begint op televisie vaak om 20.00 uur en dan moet hij net naar bed. Hij kan de wedstrijd soms wel terugkijken. Ik ben ongeveer acht keer live bij een wedstrijd geweest, altijd met mijn vader, maar laatst een keer met mijn beste vriend Hidde en zijn vader. Een mooie wedstrijd was die van Ajax tegen Fortuna Sittard. We gingen daarheen met mijn vader, broertje, oom en oudoom. Ajax won toen met 4-0, geweldig!’

Heb je een held of idool?

Bij atletiek zijn dat Daphne Schippers en Sifan Hassan. Ik heb Daphne Schippers een keer gezien bij een wedstrijd in het Olympisch Stadion. Ik vind het erg knap van Sifan Hassan dat ze goed is in kortere afstanden (1500 meter), maar ook in de langere (10 km). Bij voetbal zijn mijn favoriete spelers Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong.

Op welke school zit je?

‘Ik zit op de basisschool de WSV (Watergraafmeerse Schoolvereniging) in groep zes. Mijn favoriete vakken zijn rekenen, spelling en taal en ik zit ook in plusgroepen voor die vakken. Alle klassen maken elk jaar een musical, dat vind ik erg leuk. Met de maatregelen door corona moet ik nu thuiswerken, maar ik vind het niet zo erg. Mijn moeder kan altijd thuiswerken en mijn vader is freelancer dus hij kan zijn werk zelf regelen. Ze kunnen mij wel helpen als het nodig is.

Het is niet mijn droom om topsporter te worden, ik ga denk ik later niet iets doen met atletiek of voetbal. Misschien word ik wel wetenschapper of zoiets.’

Crosswedstrijd AV Monnickendam, februari 2020. Foto Chiel Griffioen.

Heb je een bijzondere atletiekervaring?

‘Ik had een keer een spannend moment bij een crosswedstrijd. Ik ging met mama daarheen en we hadden één uur om daar te komen. Ik heb een heel erge hekel aan te laat komen en ik ben altijd op tijd, dus ik zat al een beetje in de stress. We kwamen aan en toen hadden we nog maar een half uur…. en het was heel ver lopen. Uiteindelijk was ik er vijf minuten voor de start. Ik kon nog meedoen, maar ik stond helemaal achteraan. Bij die wedstrijd had ik dus niet gewonnen, helaas.

Bij een andere crosswedstrijd ging het heel goed en won ik wel. Alleen toen stond ik heel boos op het filmpje, terwijl ik juist heel blij was!’

Wat vind je de leukste wedstrijd?

‘Ik vind crossen heel erg leuk, vooral als het modderig is. De competitie met het team vind ik ook leuk. Er was een keer een wedstrijd waarbij we aan het eind de 600 meter moesten doen, iedereen was aan het aanmoedigen aan de kant. Ik had gewonnen, dat was een mooi moment.’