Home Overzicht Eerste ‘compacte woningen’ opgeleverd in Eenhoorngebied

Eerste ‘compacte woningen’ opgeleverd in Eenhoorngebied

0

Het Eenhoorngebied wordt steeds meer een woonwijk. In de voormalige Rudolf Dieselbuurt komen nu 330 appartementen in plaats van 124 gesloopte verouderde beneden-bovenwoningen uit 1952. De eerste 149 nieuwe appartementen zijn opgeleverd. De volgende 181 woningen worden in het voorjaar van 2021 opgeleverd. 

Het gemiddelde woonoppervlak van de nieuwe woningen is met 32 tot 50 vierkante meter niet zo groot. Maar door hun formaat zijn de appartementen bij uitstek geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens. Bijvoorbeeld starters en senioren, een groeiende groep op de Amsterdamse woningmarkt. Voor gezinnen zijn er ruimere appartementen van 87 vierkante meter met drie slaapkamers.

Het gesloopte complex bestond uit acht woonblokken aan de Rudolf Dieselstraat en Stephensonstraat met daarin 124 woningen. Al jarenlang stonden ze op de nominatie om te worden gesloopt.

Betaalbare huur
Het compacte formaat van de woningen betekent dat de huren betaalbaar blijven. Op de kwaliteit is niet bezuinigd. De woningen hebben hoge plafonds, de buitenruimte is autoluw en er is veel groen. Elke woning heeft een eigen buitenruimte. Voor alle bewoners is er een zonnige daktuin. Iedereen heeft zonnepanelen en er is een collectieve warmtepomp.

Gezamenlijke voorzieningen
Bewoners delen een lounge met zitjes, voor zichzelf of met hun bezoek. Wat niet in de eigen woning past en niet zo vaak wordt gebruikt, delen ze met andere huurders: de wasmachine, de wasdroger en een fietsparkeerplek. Veel woningen hebben daarom geen wasmachine-aansluiting. Zo is er meer ruimte in de woning.

Stad in het klein
In het Eenhoorngebied zijn woningen gereserveerd voor kwetsbare groepen, zoals alleenstaande moeders en dak- en thuislozen. Deze bewoners worden begeleid door Stichting Philadelphia en HVO Querido. Bewoners zullen het hier met elkaar moeten vinden. En zoals wonen in de stad niet altijd probleemloos verloopt, zal dat in deze stad in het klein ook niet altijd zo zijn. Juist omdat bewoners hier allerlei zaken delen, helpt Ymere daarom bij woonafspraken. Die zijn onderdeel van de huurovereenkomst. Voor het uitvoeren daarvan zal de wijkbeheerder van Ymere zal een belangrijke rol krijgen.