Home Overzicht Natuurlijk IJburg ontvangt 10.000 euro van Oranje Fonds

Natuurlijk IJburg ontvangt 10.000 euro van Oranje Fonds

0

Door het coronavirus zijn veel informele activiteiten op IJburg en Zeeburgereiland stilgevallen. Voor een grote groep buurtbewoners is dat dramatisch. Zoals voor de bewoners van SET, de huisvesting voor jongeren en jonge statushouders. De stichting Natuurlijk IJburg ontving  € 10.000 van het Oranje Fonds voor het coronaprogramma voor kwetsbare bewoners van IJburg en Zeeburgereiland

Natuurlijk IJburg kan met geld van het Oranjefonds het programma voor kwetsbare bewoners intensiveren en corona-proof maken. Tientallen buurtbewoners zetten zich in om het gebouw en de buurt mooier, socialer, groener en duurzamer te maken. Met behulp van het Oranjefonds kunnen nu extra activiteiten worden georganiseerd. Er zullen online en waar mogelijk 1,5 meter activiteiten worden aangeboden, zoals bijvoorbeeld in de moestuin.

‘In de Wereldhuiskamer zien we krachtige buurtbewoners als belangrijke bruggenbouwers. Ze betrekken een heel diverse groep en slaan verbindingen tussen buurtbewoners, bestaande buurtnetwerken, ondernemers, bedrijven, overheid, zorg en welzijnsorganisaties. Zo’n vijfentwintig culturen komen samen. Wat hier gebeurt is van grote waarde.’
A. Toutay, manager van Vluchtelingenwerk Amsterdam

In SET is sinds 2018 een informeel buurthuis ontstaan, ook wel Wereldhuiskamer genoemd. Een laagdrempelige community waar iedereen te allen tijde kan aankloppen voor een kopje koffie, advies en een praatje. Stadsdeel Oost steunt de wereldhuiskamer van Set al sinds de oprichting.

Het gaat om burgerkracht in deze huiskamer; buurtbewoners voeren zelf de regie, stimuleren en ondersteunen andere buurtbewoners en leggen verbindingen. Buren ontwikkelen zich van deelnemers naar vrijwilliger naar host en faciliteren hun eigen programma. Altijd behoefte gestuurd, nooit aanbodgericht: door de buurt, voor de buurt.