Home Overzicht Nederlandse primeur van ‘Event Horizon’ in Pleintheater

Nederlandse primeur van ‘Event Horizon’ in Pleintheater

0
Foto Paulina Matusiak en Eddy Wenting.

Het Plein Theater is geopend als Pop Up Gallery & Store. Je kunt er de Nederlandse primeur van de 3D-videosimulatie installatie Event Horizon van Zuid-Koreaanse kunstenaar Jaehun Park zien. Hij is digital sculptor, simulator en animator. Ook is er werk van de kunstenaar te koop en zijn boek Real-time limbo.

Jaehun Park is de derde gastkunstenaar van het programma Outside In, waarin immersieve kunstinstallaties het hart vormen. Berith Danse, directeur van het Plein Theater: ‘Om als theater met de onmogelijke corona-beperkingen te kunnen draaien nodigden we kunstenaars uit Amsterdam-Oost uit om in het theater een interactieve ruimte te creëren met uniek werk dat hedendaagse dilemma’s aan de kaak stelt. En waar een beperkt aantal publiek per tijdslot naar binnen kan. Zodat we veilig open kunnen voor publiek.’

De vijf verhaallijnen van het videowerk gaan voornamelijk over de relatie tussen het echte en het virtuele, wereldwijde geopolitieke conflicten, rampen en oorlog, zoals verwoeste gebouwen in Syrië en Palestina, een vervuilde watertank in de nucleaire zone van Fukushima en een deeltjesversneller machine in CERN (Europees Organisatie voor Nucleair Onderzoek).

Voor dit onderwerp heeft Jaehun Park 3D-scanning en fotogrammetrietechnologie gebruikt om het werkelijke object en landschap naar de virtuele ruimte te brengen. Videobeelden van drones die een verwoest gebouw in de GAZA-strook in Palestina, Syrië bevatten, worden door fotogrammetriesoftware in 3D-structuur getransfigureerd en simuleren het moment van bombardementen en explosies.

De Pop Up Gallery & Store in Plein Theater is van 16 januari tot en met 1 februari elke dag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Je kunt je bezoek vooraf te boeken in tijdslots van 20 minuten. Tickets op www.plein-theater.nl