Home Overzicht Negen volgroeide populieren op Cruquiusweg gekapt

Negen volgroeide populieren op Cruquiusweg gekapt

0

Het bericht dat negen grote populieren op de Cruquiusweg gekapt zouden worden, sloeg in september bij bewoners in als een bom. Protest mocht niet baten en de rechter geeft de gemeente gelijk. Inmiddels zijn de negen bomen gekapt. In 2025 worden nieuwe bomen gepland.

Een bewoner wijst op de omvang van de volgroeide bomen. ‘Ze zijn wel zo’n meter dik. Nu zijn ze in stukken gezaagd. Als er over een paar jaar nieuwe bomen komen, hebben ze heel wat jaren nodig om enige omvang te krijgen. Grote volgroeide bomen zijn belangrijk. Ze vormen een habitat voor tal van vogels en insecten. Bovendien zijn de bomen in de zomer een schild tegen de opwarming van deze nieuwbouwwijk.’

Het hout van de gekapte bomen gaat naar Stadshout die het verwerkt en het hout een tweede leven geeft in de eigen stad.

Voor de tien populieren die zijn gekapt komen er volgens het stadsdeel dertien nieuwe bomen voor in de plaats. Op het nieuwe schoolplein van basisschool De Kleine Kapitein aan de Cruquiusweg worden 27 nieuwe bomen gepland. Totaal komen er veertig nieuwe berken, elzen en populieren. Dat zijn inheemse soorten die snel groeien en na vier jaar al een goede omvang hebben. De nieuwe bomen worden volgend jaar geplant.